x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 mituri despre diabet, demontate

10 mituri despre diabet, demontate

27 Mai 2016   •   18:50
10 mituri despre diabet, demontate

Probabil aţi auzit că persoanele care consumă prea mult zahăr pot face diabet… Sau poate vi s-a zis că persoanele care suferă de această boală trebuie să renunţe la toate alimentele preferate. De fapt, aceste lucruri nu sunt adevărate şi există o mulţime de mituri referioare la această afecţiune.

Specialiştii de la webmd.com au prezentat cele mai comune mituri referitoare la diabet şi au explicat cum stau lucrurile în realitate.

 

  1. Consumul ridicat de zahăr cauzează diabet

MIT. În realitate, diabetul se declanşează în momentul în care capacitatea corpului de a transforma mâncarea în energie este perturbată.

 

  1. Există foarte multe reguli în dieta diabeticilor

MIT. Într-adevăr, persoanele care suferă de diabet trebuie să îşi planifice mesele, dar ideea generală este simplă: Trebuie să vă menţineţi nivelul zahărului din sânge în parametrii normal. Trebuie să alegeţi alimentele în conformitate cu activităţile pe care le faceţi şi cu medicaţia administrată. Va trebui să ajustaţi dieta, dar nu va fi nevoie să faceţi atât de multe schimbări.

 

  1. Carbohidraţii sunt răi pentru diabetici

MIT. Carbohidraţii sunt baza unei alimentaţii sănătoase, fie că suferiţi de diabet sau nu. Multe dintre alimentele bogate în carbohidraţi conţin vitamine, minerale şi fibre, cele mai bune exemple fiind fructele, legumele şi cerealele integrale. Produsele procesate nu sunt alegeri potrivite, deci ar trebui să renunţaţi ele.

 

  1. Proteinele sunt mai bune decât carbohidraţii pentru persoanele care suferă de diabet

MIT. Doar pentru că s-a răspândit ideea conform căreia carbohidraţii afectează nivelul zahărului din sânge, diabeticii ar putea fi tentaţi să consume cantităţi mai reduse, înlocuindu-i cu proteine. Totuşi, mişcarea este una riscantă, pentru că alimentele respective ar putea conţine şi cantităţi importante de grăsimi saturate. Medicii sau nutriţioniştii sunt cei mai în măsură să facă recomandări referitoare la cantitatea zinică de proteine recomandate fiecărei persoane.

 

  1. Dacă măriţi doza de medicamente puteţi să mâncaţi tot ce doriţi

MIT. Dacă utilizaţi insulină, de exemplu, va trebui să o ajustaţi la cantitatea şi felurile de mâncare pe care le consumaţi. Evident, acest lucru nu înseamnă că puteţi mânca oricât vreţi, iar apoi să luaţi medicamente pentru a vă stabiliza nivelul zahărului din sânge.

 

  1. Va trebui să renunţaţi la alimentele preferate

MIT. Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să nu mai consumaţi alimentele care vă plac cu adevărat. Ce trebuie să faceţi, de fapt:

  • Să schimbaţi metoda de preparare. În loc să prăjiţi, coaceţi sau fierbeţi.
  • Să schimbaţi garniturile. De exemplu, în loc să mâncaţi piure, alegeţi un cartof dulce.
  • Serviţi porţii mai mici.

 

  1. Va trebui să renunţaţi la desert

MIT. Nu trebuie să renunţaţi, ci doar să faceţi anumite ajustări:

  • În loc de două cupe de îngheţată, serviţi doar una. Împărţiţi desertul cu un prieten.
  • Utilizaţi un îndulcitor fără calorii, ca de exemplu picăturile de stevia pentru a prepara prăjiturile preferate.
  • Diversificaţi şi nu vă mai gândiţi la desert în sensul obişnuit al cuvântului. Înlocuiţi tarta sau prăjitura cu o porţie de ovăz cu fructe proaspete.

 

  1. Îndulcitorii fără calorii trebuie evitaţi

MIT. Chiar dacă părerile despre aceste substanţe sunt contradictorii, puterea lor de îndulcire este foarte mare şi nu trebuie să utilizaţi decât o cantitate foarte mică. Îndulcitorii admişi sunt:

  • Zaharina
  • Aspartamul
  • Acesulfamul de potasiu
  • Sucraloza
  • Stevia rebaudiană

 

  1. Trebuie să consumaţi meniuri speciale pentru diabetici şi să luaţi mese diferite faţă de cei din jur

MIT. Alimentele bune pentru diabetici reprezintă alegeri sănătoase şi pentru ceilalţi membri ai familiei.

 

  1.  Alimentele de dietă reprezintă alegerea ideală pentru persoanele care suferă de diabet

MIT. Alimentele de dietă sunt mai scumpe decât cele obişnuite şi nu sunt neapărat mai bune sau mai sănătoase. Citiţi etichetele pentru a vedea care sunt ingredientele şi câte calorii conţine fiecare produs pe care intenţionaţi să îl cumpăraţi şi astfel veţi afla dacă este conform cu recomandările medicului dumneavoastră.

×
Subiecte în articol: diabet mituri despre diabet diabetici