Supravegheaţi-vă talia! Pentru a preveni multe boli cardiovasculare, unele forme de cancer, diabetul... Cercetătorii germani mai adaugă un argument pentru a nu mai ezita că, da, trebuie să fim cu ochii pe talia noastră. Un grup de cercetători de la Universitatea Ratisbonne (Germania) aduc probe concludente potrivit cărora cu cât talia este mai mare, cu atât creşte riscul de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC). Pericolul este valabil atât în cazul fumătorilor, dar şi al persoanelor care au abandonat acest viciu.
Citeste și
Vrei să te lași de fumat? Află ce plante te pot ajuta să-ți reprimi „pofta de tutun”
Riscul de cancer se dublează la nefumătorii cu soţi care fumează
Doctorul Gundula Behrens şi colaboratorii lui de la Universitatea Ratisbonne au monitorizat peste 113.000 de persoane, aproximativ zece ani, cu vârste între 50 şi 70 de ani la data includerii lor în acest studiu. În privinţa persoanelor participante la studiu, cercetătorii germani au fost interesaţi, în mod special, de dimensiunea taliei, indicele de masă corporală şi timpul alocat activităţii fizice. În timpul studiului, 3.650 dintre participanţi au fost diagnosticaţi cu BPOC, o boală severă provocată în principal de tabagism.
Citeste si
IMPORTANT! Cum să-ţi ajuţi copilul să scape de kilogramele în plus!
“Noi am observat o legătură evidentă între dimensiunea taliei şi riscul de BPOC”, avertizează doctorul Behrens. Concret, în cazul unei circumferinţe care trece de 118 cm la un bărbat şi 110 la o femeie, riscul de BPOC creşte cu 72%. Şi riscul este acelaşi şi la fumători, şi la vechii fumători”, precizează doctorul Behrens.
În aceste condiţii, autorii studiului recomandă nu numai să renuţăm definitiv la ţigară, ci să revenim la o talie normală. Uşor de recomandat, dar greu de făcut! Nu-i chiar aşa, dacă există voinţă şi motivaţie, ambele posibile în cazul persoanelor conştiente de riscul major care le pândeşte dacă sunt burtoase şi fumătoare. Soluţia este chiar plăcută. Făcând zilnic exerciţii fizice sau mergând pe jos în ritm alert, putem scăpa de ambele belele: şi de ţigară, şi de grăsimea din jurul taliei. Se ştie că simptomele sevrajului, în cazul persoanelor care au luat decizia de a scăpa de ţigară, pot fi depăşite dacă sunt adoptate unele preocupări: a face sport, a citi, a face grădinărit etc.
“Practic, plămânul îşi pierde din structură. Populaţia afectată în proporţie mai mare este oarecum diferită pe sexe. Bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile. În Europa prevalenţa BPOC este între 6% şi 12%. La noi, se estimează că este în jur de 8%. În alte ţări, există studii care arată creşteri ale acestei boli până la 15%, dar ceea ce este foarte important este că, în 2020, această boală va fi a patra cauză de mortalitate în lume”, subliniază prof. dr. Florin Mihălţean, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. În crizele acute de BPOC, bolnavul se sufocă şi trebuie transportat de urgenţă la spital. BPOC evoluează lent, dar este asociată cu multiple complicaţii printre care infecţii severe, rezistente la antibiotice, cancer pulmonar, afecţiuni cardiace. Prof. dr. Mihălţean mai avertizează că boalnavul cu BPOC este predispus la diabet zaharat, osteoporoză, depresie şi anxietate.
Citește pe Antena3.ro