x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să consumi atunci când ai gripă sau răceală

Ce trebuie să consumi atunci când ai gripă sau răceală

21 Feb 2018   •   13:00
Ce trebuie să consumi atunci când ai gripă sau răceală

Când ai gripă ai nevoie de odihnă și timp, niciun aliment și nicio băutură nu îți vor alunga simptomele, scrie HEALTH. Cu toate acestea, dacă te hidratezi și mănânci mulți nutrienți simptomele nu se vor înrăutăți.

Specialiștii recomandă câteva băuturi și alimente pe timpul gripei sau al răcelii:

  • Băuturile cu electroliți

„Să stai hidratat este cel mai important lucru atunci când ai gripă, în special dacă ai de-a face cu o febră”, potrivit nutriționistei Jessica Crandall, purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietă. Aceasta susține că băuturile cu electroliți îți pot garanta hidratarea.

  • Ceai verde

Un alt mod prin care poți să te hidratezi este ceaiul fierbinte. „Gripa implică de cele mai multe ori simptome respiratorii, iar apa caldă sau lichidele fierbinți pot ajuta la eliberarea căilor repiratorii”, spune profesoara de științe nutritive de la Universitatea Rutgers, Rena Zelig. „De asemenea, și apa la temperatura camerei te va ajuta să te simți mai bine”, mai spune aceasta.

Zelig recomandă ceaiul verde care este bogat în antioxidanți.

  • Supa de pui

Supa de pui te va hidrata și va înlocui sodiul pe care l-ai pierdut, spune Zelig. De asemenea, legumele din supă îți oferă vitamine și minerale. Puiul oferă proteine, „care sunt importante pentru vindecare”.

  • Fasole sau mazăre

Puiul nu este singura sursă de proteine la care poți apela. „Uneori, când ești bolnav, nu îți dorești să mănânci un piept de pui”, spune Crandall. „În acest caz, să îți iei proteinele dintr-o formă alternativă – o băutură cu proteine sau legume bogate în proteine – este o opțiune foarte bună”.

Legumele care sunt bogate în proteine, precum fasolea și mazărea, nu sunt alimente atât de grele pentru stomac, mai spune nutriționista.

  • Legume și fructe puternic colorate

Este important să consumi o varietate de antioxidanți, chiar și atunci când ești sănătos, spune Zelig, pentru a te proteja în fața bolilor cronice, cu atât mai mult atunci când ești bolnav, iar sistemul tău imunitar este compromis.

Crandall recomandă alegerea alimentelor care au culori puternice, precum ardeiul, portocalele și coacăzele.

  • Suc de portocale

Pe de altă parte, îți poți lua sursa de antioxidanți și din băuturi. Sucul de portocale este o sursă bună de vitamina C, despre care studiile spun că poate scurta durata răcelilor și gripelor.

  • Vita

Un alt nutrient de care ai nevoie când ești bolnav este zincul, despre care studiile arată că ajută în lupta împotriva infecțiilor prin întărirea sistemului imunitar, iar suplimentele cu zinc pot reduce durata unor răceli comune.

Carnea de vită este bogată în zinc, vitamina B și proteine.

×
Subiecte în articol: gripă raceala alimente bauturi simptome