x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cele mai multe vitamine sunt inutile, dar există câteva pe care trebuie să le luaţi

Cele mai multe vitamine sunt inutile, dar există câteva pe care trebuie să le luaţi

20 Oct 2016   •   18:55
Cele mai multe vitamine sunt inutile, dar există câteva pe care trebuie să le luaţi
Sursa foto: wikipedia

Cel mai auzit sfat de la tot felul de specialişti, nutriţionişti, sau chiar prieteni spune să mâncăm legume, să facem sport şi să luăm vitaminele. Sau nu.

De zeci de ani se străduie cercetătorii să găsească motivele substanţiale că aceste suplimente ne ajută în mod semnificativ, dar nu au reuşit. De fapt, studiile recente au arătat chiar opusul şi au constatat că unele vitamine ne fac de fapt rău. Multe dintre acestea au fost corelate cu apariţia şi agravarea cancerului, iar altele cu riscul apariţiei pietrelor la rinichi, relatează indy100.com

Iată vitaminele şi suplimentele pe care este recomandat să le luaţi şi cele de care ar trebui să vă feriţi şi să le eliminaţi chiar acum:

Multivitaminele – scăpaţi de ele. Puteţi lua toate vitaminele şi nutrienţii de care aveţi nevoie cu ajuorul unei diete echilibrate. Un studiu din 2011, aplicat pe aproximativ 30 de mii de femei de peste 25 de ani, care au luat aceste multivitamine pe termen lung, a arătat că viaţa acestor femei era în pericol, faţă de cele care nu luau.

Vitamina D – o puteţi consuma, întrucât este greu de obţinut din mâncare şi ajută la sănătatea oaselor.

Antioxidanţii – evitaţi-i. Un consum în exces al acestora a fost legat de creşterea riscului apariţiei anumitor forme de cancer. Vitaminele A, C şi E sunt antioxidanţi care se regăsesc în multe fructe, în special în fructe de pădure şi în legume.

Vitamina C – nu vă va ajuta să scăpaţi de răceală şi este de preferat să o evitaţi. Consumaţi, în schimb, citrice, indiferent de sezon. În plus, pastilele de vitamina C cresc riscul apariţiei pietrelor la rinichi.

Vitamina B3 – este inutilă. Un studiu din 2014, efectuat pe mai mult de 25 de mii de oameni cu probleme cardiace, a arătat că un consum pe termen lung de vitamina B3 nu reduce riscul atacurilor cardiace, al accidentelor vasculare cerebrale, sau al mortalităţii. Mai mult, după ingerarea suplimentelor, aceşti oameni erau predispuşi infecţiilor, problemelor cu ficatul sau sângerărilor interne. Consumaţi somon, ton şi sfeclă pentru un aport natural de vitamina B3.

Probioticele – cercetările nu au găsit niciun beneficiu real al acestora. Alternativa sunt iaurturile.

Zinc – este unul dintre cele mai puţine ingrediente pentru a curma o răceală. Tot studiile au descoperit că zincul ne ajută să ne punem pe picioare şi să trateze eficient simptomele de răceală şi gripă.

Vitamina E – ca şi antioxidanţii, pot duce la apariţia diverselor forme de cancer. Cercetătorii recomandă spanacul şi alimentele verzi care sunt bogate cu această vitamină.

Acidul folic – este recomandat doar femeilor însărcinate sau celor care vor să fie mămici. Acidul folic este o vitamină B pe care corpul o foloseşte pentru a forma noi celule. De aceea, femeile însărcinate sau cele care vor să rămână însărcinate trebuie să ia 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi; corpul lor are o nevoie mai mare a acestui nutrient în timpul sarcinei.

 

Citiţi şi Medicamentele care nu sunt medicamente

Care sunt vitaminele care țin răceala la distanță

5 vitamine și minerale pe care nu ar trebui să le administrăm sub formă de suplimente

×