x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cercetatorii au stabilit ce plimbari dauneaza sanatatii!

Cercetatorii au stabilit ce plimbari dauneaza sanatatii!

06 Dec 2017   •   15:36
Cercetatorii au stabilit ce plimbari dauneaza sanatatii!

Aerul poluat neutralizeaza efectul pozitiv generat de plimbarile in aer liber, este concluzia la care au ajuns expertii de la Imperial College London. Lucrarea lor dedicata acestui subiect a fost publicata in revista Lancet. 

 

La studiu au participat 119 persoane cu varste de peste 60 de ani: 40 dintre ei erau sanatosi, 40 sufereau de afectiuni de plamani, restul de 39 acuzand cardiopatie ischemica.

Unii au fost rugati sa se plimbe prin Hyde Park, ceilalti au fost trimisi pe Oxford street. Peste cateva saptamani, grupele s-au schimbat. Dupa fiecare plimbare, oamenii de stiinta au masurat concentratia de poluare din ambele locuri, precum si o serie de indicatori privind starea de sanatate a participantilor la experiement.

Astfel, s-a constatat ca persoanele care s-au plimbat prin Hyde park au afisat o imbunatatire a activitatii pulmonare si o oarecare rigiditate arteriala. In cazul celor care au fost pe Oxfort street primul indicator nu a crescut deloc, practic, al doilea a scazut.

"Cercetarile noastre au demonsrat ca atat persoanele sanatoase, care nu acuza mari probleme, cat si cele cu efectiuni cardiace si pulmonare cronice trebuie sa reduca la strictul necesar plimbarile pe strazile cu un grad ridicat de poluare, care reduce, daca nu chiar anuleaza pentru inima si plamani, efectele miscarii in aer liber", au concluzinat specialistii britanici.

 

×
Subiecte în articol: pimbare studiu cercetare poluare aer