x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce este bine să plângem

De ce este bine să plângem

28 Aug 2015   •   19:12
De ce este bine să plângem

Plânsul ajută oamenii să se simtă mai bine, asigură o echipă de cercetători de la Universitatea din Tillburg (Olanda), care susţine că lacrimile vărsate la un film emoţionant îi fac pe spectatori să fie mai fericiţi.

Potrivit site-ului Top Sante, oamenii de ştiinţă au observat reacţiile a 60 de bărbaţi şi femei la proiecţia a două filme: 'Hatchi' (un film despre un câine care continuă să îşi aştepte stăpânul şi după moartea acestuia) şi 'La vita e bella' (în care un tată încearcă să îşi convingă băiatul că lagărele de concentrare sunt un joc distractiv).

Ei au constatat că 60% dintre spectatori au plâns la 'Hatchi' şi 45% la 'La vita e bella'. Deloc surprinzător, femeile care au plâns au fost în număr mai mare decât bărbaţii.

Descoperirile cercetătorilor merg însă mai departe. După experiment, participanţii care nu au plâns au declarat că nu li s-a schimbat starea de spirit. În schimb, emotivii s-au simţit trişti după terminarea filmului, dar bucuroşi la 20 de minute după terminarea vizionării.

Asmir Grancanin, unul dintre cercetători, afirmă că 'plânsul ne poate ajuta cu adevărat să ne simţim mai bine'. El crede că starea de bine se datorează eliberării de oxitocină în creier, putând fi provocată însă şi de efortul deliberat de a regăsi zâmbetul după un episod de deprimare, încheie 7sur7.be.

×