x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce vin străinii să-și trateze dinții în România

De ce vin străinii să-și trateze dinții în România

de Magda Bucur    |    05 Mai 2016   •   13:47
De ce vin străinii să-și trateze dinții în România
Sursa foto: Sneksy/Getty Images/iStockphoto

România a devenit o destinație extrem de vizată din punct de vedere al tursimului medical, iar în topul preferințelor pacienților străini care vin aici sunt serviciile stimatologice.  Profilul pacientului străin tipic: bărbat, italian, în jur de 50 de ani, cu probleme parodontale grave, tratamente nereuşite în trecut, care are nevoie de refacerea danturii.

Anul trecut, numărul celor care au venit în România, special pentru a beneficia de servicii stomatologice, s-a dublat, potrivit unui lanţ de clinici din Capitală, a cărui cifră de afaceri provine în procent de 10% din turism dentar. Fenomenul a luat amploare odată cu dezvoltarea centrelor de implantologie dedicate acestui segment de clienţi și a pachetelor specializate pe turism medical.

„Din momentul în care pacientul acceptă planul de tratament propus, i se pune la dispoziție un specialist care se ocupă de organizarea sejurului medical. Asta înseamnă că ne ocupăm de transferul de la aeroport și prezentarea variantelor de cazare, în funcție de acordurile încheiate. Îl putem caza chiar în aceeași locație unde se află clinica. Îi stăm la dispoziție 24 din 24 de ore, pentru consultanță. Documentele și  facturile le primește traduse în limba sa, îi facem recomandări pentru timpul liber și îi putem organiza circuite turistice dacă își dorește”, spune Amelia Slătineanu, consultant în turism medical.

„Un străin lasă, în medie, 4.800 de euro într-o clinică dentară, pentru servicii complexe, cel mai adesea de implantologie. Preţurile de la noi sunt de două sau chiar trei ori mai mici decât în Europa de Vest, aşa că, oricare ar fi suma pentru transport şi cazare, tot se face o economie. Calitatea serviciilor și materialelor utilizate de clinicile noastre respectă normele europene, prețurile mici fiind doar rezultatul situației economice actuale din România. Cheltuielile lunare, mă refer aici la salarii, taxe, facturi, chirie- sunt mai mici aici, comparativ cu ale țări din Europa. Majoritatea pacienţilor sunt din Italia şi Spania, două ţări cu o comunitate mare de români. Anul acesta ţintim spre Anglia şi Elveţia”, susţine dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Potrivit aceluiaşi lanţ de clinici stomatologice, un pacient român lasă la dentist, în medie, 2.500 de lei. Asta deși mai mult de jumătate dintre români ar avea nevoie de servicii de implantologie, potrivit unor analize. Conform informațiilor de pe Platforma Pentru o Mai Bună Sănătate Orală, România a alocat, în 2015, 8 eurocenţi, adică mai puţin de 50 de bani, pe cap de locuitor, pentru sănătate orală, fiind ultima în clasamentul european. Ţările din care provin turiştii „medicali”, Italia şi Spania, alocă 4 euro, respectiv 1,2 euro. La pol opus, se află Germania, cu aproape 9 euro pe cap de locuitor, cheltuiţi pentru servicii din aria sănătăţii orale. 

×