x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infecția de care nu scapi niciodată

Infecția de care nu scapi niciodată

de Magda Bucur    |    20 Noi 2017   •   20:10
Infecția de care nu scapi niciodată

Herpesul este o infecție cauzată de virusul herpes simplex care poate afecta mucoasa bucală, zona din jurul gurii, zona genitală sau anală. Este o infecție cronică, odată intrat virusul în organism se poate manifesta atunci când sistemul imunitar este deficitar. Deși nu există tratament pentru a îndepărat complet virusul, multe persoane pot fi doar purtătoare, fără a avea manifestări ale infecției. Virusul herpes simplex este de două tipuri: HSV-1 răspunzător de herpesul oral și HSV-2 răspunzător de herpesul genital.

 

De cele mai multe ori, persoanele care se infectează cu virusul herpes simplex nu manifestă niciun simptom luni sau chiar ani de zile. Totuși, dacă infecția există, ea devine recurentă, la început, după infectare mai frecvent, iar apoi după ce virusul a fost expus la tratament, mai rar. De asemenea, pe măsură ce timpul de la infectare trece, manifestările infecției devin tot mai puțin violente.

 

Primele manifestări ale infecției apar, atât în cazul HSV-1 cât și în cazul HSV-2, sub forma unor blistere și ulcerații în zona genitală (în cazul herpesului genital), dureri și mâncărimi, ganglioni inflamați și chiar dureri la urinare. În cazul herpesului oral, apare mai întâi o senzație de mâncărime în zona buzelor sau a nasului, apoi formarea unor pustule roșiatice, care conțin lichid, extrem de dureroase. Ambele forme de herpes pot fi însoțite de febră în cazurile mai severe. De cele mai multe ori, chiar și în absența unui tratament medicamentos, pustulele se retrag în aproximativ două săptămâni, fără a lăsa cicatrici.

 

Modul de transmitere

Atunci când infecția e prezentă pe pielea unui pacient este foarte contagioasă și poate fi transmisă unei alte persoane prin intermediul fisurilor fine de la nivelul pielii sau din zona genitală. Totuși, un om sănătos nu se poate infecta cu virusul herpes simplex prin simpla atingere a unui obiect, de exemplu un prosop sau a vasului de la toaletă, chiar dacă acestea au fost folosite de o persoană infectată. Infecția se poate transmite însă prin contact sexual neprotejat sau sex oral, sau de la o mamă infectată la copilul ei, dacă aceasta are un puseu de infecție la naștere.

 

Chiar dacă nu există un tratament care să elimine definitiv infecția din corp, atunci când apar episoadele de erupție există câteva remedii care pot fi folosite: analgezice pentru înlăturarea durerii,  băi în apă ușor sărată, evitarea hainelor foarte strâmte în zona afectată, spălarea temeinică a mâinilor, după ce au atins zona infectată, abstinența sexuală. Uneori, gheața aplicată pe zona infectată poate reduce din arsuri sau durere, însă medicii atrag atenția că gheața nu trebuie niciodată aplicată direct pe piele ci înfășurată într-o bucată de pânză sau un prosop.

 

 

Pentru persoanele care fac mai puțin de șase infecții într-un an, medicii recomandă tratamentul episodic cu medicamente antivirale, care inhibă înmulțirea virusului. Pacienții care suferă de mai mult de șase episoade infecțioase într-un an trebuie să urmeze un tratament supresiv, care poate implica administrarea medicamentelor antivirale zilnic, pentru a preveni reapariția infecției.

 

Virusul se transmite ușor în perioada apariției pustulelor

×
Subiecte în articol: herpes