x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Intoxicația cu plumb. Cum apare și cum poți să o tratezi

Intoxicația cu plumb. Cum apare și cum poți să o tratezi

de Magda Bucur    |    23 Feb 2016   •   20:34
Intoxicația cu plumb. Cum apare și cum poți să o tratezi
Sursa foto: digicomphoto/Getty Images/iStockphoto

Plumbul este un metal greu foarte răspândit în mediul care ne înconjoară. De aceea, el poate ajunge destul de ușor în organism, fie pe cale orală, fie inhalat. Mai poate penetra în orga¬nism prin piele sau membrane, iar în timp se poate acumula un nivel periculos care duce la intoxicația cu plumb. Odată ajuns în organism, plumbul poate afecta, din interi¬or, inima, oasele, rinichii, dinții, intestinele, organele genitale și sistemul imunitar. De obicei, sursele intoxicării cu plumb sunt vopselurile pe bază de plumb din clădirile vechi, praful care conține particule de plumb, apa, aerul sau solul contaminat.

Cei mai afectați de intoxi¬cația cu plumb sunt copiii, în special cei sub vârsta de şase ani. Acest lucru se datorează staturii lor mai mici care îi face să inhaleze mai ușor praful care poate fi încărcat cu particule de plumb. De asemenea, stomacul lor absoarbe de 10 ori mai ușor plumbul decât în cazul adulților și, pentru că sunt în creștere, riscurile sunt mai mari.
Simptomele
Intoxicația cu plumb este periculoasă pentru că, de obicei, simptomele apar abia atunci când în organism nivelul de plumb este foarte crescut. În general, la copii, o astfel de situație se recunoaște atunci când copilul își pierde apetitul pentru mâncare și slăbește, are dureri abdominale și o stare permanentă de oboseală, este iritat, constipat, vomită. În cazuri mai grave poate apărea o întârziere în dezvol¬tarea IQ-ului și pierderea sau diminuarea unor simțuri: auz, miros etc.
La adulți, pot apărea halucinații, presiune arterială crescută, dureri de cap și musculare, anemie, pierderi de memorie, insomie, gust metalic în gură. Intoxicațiile grave pot duce chiar și la avort spontan sau naștere prematură. Netra¬tată, afecțiunea poate provoca crize, comă și chiar deces.
Tratament și prevenție
Primul pas în tratarea into¬xicației cu plumb este să iden¬tificați sursa intoxicării și să o înlăturați. Dacă nivelul de plumb acumulat în organism este mare, acest lucru nu va fi însă sufi¬cient. O opțiune de tratament este terapia cu agenți chelatori, substanțe care se combină cu plumbul din organism și ajută la eliminarea lui, prin urină. Dacă plumbul a fost ingerat într-o doză mare, se pot face spălături ale tractului gastro-intestinal și ale stomacului.

Câteva metode prin care ne putem feri de intoxicația cu plumb
l Lăsați apa să curgă un minut la robinet, înainte de a o folo¬si, dacă știți că instalația dumneavoastră are țevi de plumb. Evitați să beți sau să gătiți cu apă de la robinet în acest caz. Sau instalați un filtru.
l Asigurați-vă că cei mici nu se joacă direct pe pământ, dacă locuiți într-o zonă cu grad mare de poluare. Spălați-le mâinile foarte des.
l Mâncați alimente bogate în calciu și f ier, care reduc absorbția plumbului.
l Atenție la conservele pe care le cumpărați, în special la cele de import. Unele țări nu au reglementat încă uzul plum¬bului în f abricarea con-servelor metalice.
 

×