x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Legumele și fructele pe care trebuie să le consumăm pentru a elimina stresul

Legumele și fructele pe care trebuie să le consumăm pentru a elimina stresul

07 Dec 2016   •   15:31
Legumele și fructele pe care trebuie să le consumăm pentru a elimina stresul

Natura este darnică și ne oferă resursele necesare pentru a trăi sănătos. Legumele și fructele au calități de care trebuie să profităm pentru a ne menține în formă în fiecare zi.

1. Telina contine o serie de compusi care scad concentratia de hormoni ai stresului. Trebuie explicat ca acesti hormoni provoaca vasoconstrictie  asupra vaselor sangvine. Compusii din telina fac ca vasele sa se dilate si scad tensiunea arteriala, actionand astfel impotriva acestor hormoni ai stresului. De asemenea telina contine o serie de substante care linistesc organismul si sistemul nervos. Astfel, o tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit. 

2. Varza este o foarte buna sursa de vitamine antioxidante care alunga stresul, precum vitamina A, C si E. Acestea lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi eliberati in organism de catre hormonii de stres. 

3. Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta care declanseaza in organism eliberarea de serotonina si norepinefrina care va ajuta sa faceti fata mai bine stresului imbunatatindu-va dispozitia si energia. 

4. Fructele de padure cum sunt murele, zmeura si chiar capsunile ajuta la indepartarea stresului prin cresterea nivelului de magneziu si vitamina C din organism. Scaderea acestora slabeste sistemul imunitar si provoaca o stare generala de stres si epuizare. 

5. Semintele de susan reduc stresul prin compozitia sa bogata in zinc. Zincul imbunatateste metabolismul acizilor grasi si producerea de serotonina care au un rol important in reducerea stresului.

6. Usturoiul contine o substanta detoxifianta numita alicina care ajuta la disparitia starilor de epuizare fizica si psihica, are proprietati antivirale si antifungice, scade colesterolul si tensiunea arteriala asociata cu stresul si ajuta la cresterea bunei dispozitii. 

7. Semintele de floarea-soarelui contin potasiu, complexul de vitamine B12 (mai ales B6 si acid pantotenic) si zinc, substante a caror nivel scade mult in timpul perioadelor de stres. 

8. Sparanghelul contine multe elemente regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente, oase si pentru formarea invelisului globulelor rosii, toate acestea avand efect pozitiv asupra bunei functionari a organismului si asupra puterii acestuia de a face fata stresului. 

9. Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, element ce ajuta metabolizarea acizilor grasi esentiali. Consumul de migdale reduce starile de tensiune, anxietate, irascibilitate si insomnie tocmai prin aportul de magneziu. 

10. Algele au efect energizant asupra ficatului faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism. Algele contin toate substantele nutritive cunoscute inclusiv pe acelea care au efect pozitiv asupra sistemului nervos. Ele contin 60% proteine plus aminoacizi esentiali din care se obtin hormonii care creeaza starea de bine a organismului, serotonina si norepinefrina. 

11. Castravetii au efect calmant asupra sangelui si ficatului. Cand ficatul este hranit adecvat si nu este suprasolicitat el ajuta la echilibrarea hormonala, creste buna dispozitie si elimina stresul. 

12. Fructele de avocado contin 14 minerale, toate avand rol in reglarea functiilor organismului. Concentratia mare de fier si cupru ajuta la regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei, una din cele mai des intalnite cauze ale incapacitatii de a face fata stresului. 

×
Subiecte în articol: telina stres