x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Luna februarie – vârful de sezon la răceli și gripe

Luna februarie – vârful de sezon la răceli și gripe

07 Feb 2017   •   20:40
Luna februarie – vârful de sezon la răceli și gripe
Sursa foto: absolutimages/Getty Images/iStockphoto

Iarna nu este încă la final, iar variațiile de temperatură din perioada următoare crează condițiile perfecte pentru un ca un organism deja slăbit peste iarnă să fie mai vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor. Astfel că sezonul infecțiilor respiratorii este încă deschis și mai activ oricând. Iată ce trebuie să faci, dacă vrei să te pui la adăpost de încă o răceală.

1.Mănâncă iaurt la micul dejun. Culturile de probiotice din iaurt ajută nu numai sistemul digestiv ci și întregul organism, întărindu-i imunitatea. Studiile arată că cei care consumă probiotice (chefir, iaurt sau kimchi) au cu 12% mai puține șanse să facă infecții respiratorii. În pus probioticele ajută i la recuperarea mai rapidă, dacă ai luat deja virusul.

2. Deschide fereastra, pe jumătate. Dacă stai toată ziua într-o cameră neaerisită, și mai ales dacă o împarți și cu alte persoane, riscul de a contracta un virus sau o răceală este destul de mare. Dacă deschizi puțin geamul și lași aerul să circule, particulele virale se mișcă și vor fi mai greu de inhalat. Dacă vrei ceva și mai eficient, fă o plimbare, în pauza de prânz. Mișcarea întărește sistemul imunitar, iar studiile arată că 45 de minute de sport, o dată pe săptămână, sau mai des, reduc șansele de răci cu până la 50%.

3. Mănâncă niște ciuperci. Un studiu recent publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție arată că ciupercile ajută la întărirea imunității, prin creșterea numărului de celule T din organism și diminuarea inflamației. Dieta este oricum importantă în perioada rece. Asigură-te că îți iei doza zilnică de antioxidanți, din fructe și legume. Broccoli, varza și salata kale sunt printre cele mai indicate alimente în perioada rece.

4. Aplică mici bătăi în piept, zilnic. Specialiștii în acupunctură spun că există un punct situat la mijlocul sternului, aproximativ la nivelul celei de-a treia coaste. Dacă vei aplica zilnic bătăi ușoare în acel punct, timp de un minut, o dată la câteva ore, ai putea stimula timusul să producă celule T care au rolul de a ataca agenții patogeni care intră în organism.

5. Fă inhalații cu uleiuri esențiale. Le poți folosi în lampa de aromoterapie, inhlator sau pur și simplu în apă fierbinte. Pune câteva picături de ulei de cimbru sau eucalipt într-un vas cu apă fiartă și apoi inhalează aburii aromați. Mirosul mentolat îți va deschide căile aeriene iar particulele antimicrobiene din aceste uleiuri vor ”tapeta” mucoasa nazală, protejând-o de potențialii viruși.

×