x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum te poate afecta paracetamolul: Comportament riscant și reducerea anxietății

Cum te poate afecta paracetamolul: Comportament riscant și reducerea anxietății

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2024   •   21:45
Cum te poate afecta paracetamolul: Comportament riscant și reducerea anxietății
Sursa foto: Unsplash.com

Paracetamolul, cel mai comun analgezic din lume, poate influența comportamentul persoanelor care îl consumă, determinându-le să-și asume mai multe riscuri, potrivit unui studiu recent publicat de Science Alert.

Acetaminofenul, cunoscut și sub numele de paracetamol, este utilizat pe scară largă în numeroase medicamente. Un studiu recent sugerează că acest analgezic are un efect secundar neașteptat: creșterea comportamentului riscant.

Studiul care scoate la iveală efectele paracetamolului

Baldwin Way, expert la Ohio State University, explică: „Se pare că acetaminofenul îi face pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități fizice riscante. Adică nu le e la fel de teamă”. Way subliniază că aproximativ 25% din populația SUA ia acetaminofen săptămânal, ceea ce poate avea implicații majore asupra societății în ansamblu.

Paracetamolul și percepția riscului

Cercetările sugerează că efectele paracetamolului asupra reducerii durerii se extind și la procese psihologice diverse, afectând receptivitatea emoțională, empatia și funcțiile cognitive. Mai exact, paracetamolul poate influența abilitatea de a percepe și evalua riscurile, deși efectele sunt mici. Acest detaliu este semnificativ, având în vedere că paracetamolul este prezent în sute de medicamente.

Experimentul și concluziile

În cadrul studiului, la care au participat 500 de studenți, s-a evaluat cum o doză de 1.000 de miligrame de acetaminofen afectează comportamentul riscant. Participanții au jucat un joc pe computer în care trebuiau să umfle un balon digital pentru a câștiga bani virtuali, dar fără a-l sparge. Cei care luaseră paracetamol și-au asumat mai multe riscuri, spargând baloanele mai des decât cei care primiseră un placebo.

De asemenea, participanții au răspuns la chestionare privind nivelul de risc perceput în diverse scenarii, precum cheltuirea salariului pe o zi la un eveniment sportiv sau conducerea mașinii fără centura de siguranță. Rezultatele au arătat că studenții care au consumat paracetamol percepeau riscurile ca fiind mai mici.

Necesitatea cercetărilor suplimentare

Way și colegii săi consideră că aceste efecte asupra comportamentului ar putea fi rezultatul reducerii anxietății cauzate de paracetamol. „Atunci când anxietatea crește prea mult, participanții opreau testul. E posibil ca acetaminofenul să reducă această anxietate, ceea ce duce la asumarea unor riscuri mai mari,” explică Way.

Aceste descoperiri indică necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele paracetamolului asupra comportamentului uman, mai ales în afara contextului de laborator, potrivit useit.ro.

×