x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul curăţeniei de Paște. Ai grijă la coloană!

Pericolul curăţeniei de Paște. Ai grijă la coloană!

29 Apr 2016   •   16:10
Pericolul curăţeniei de Paște. Ai grijă la coloană!
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Aspiratul, ștersul podelelor sau al ferestrelor, măturatul ori scoaterea rufelor din mașina de spălat pot părea activități banale. Însă pentru persoane care suferă de hernie de disc sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale, ele pot fi biletul către cabinetul medical. În condițiile în care opt adulți români din zece au avut cel puțin o dată probleme cu coloana vertebrală, curățenia de Paște trebuie făcută cu mare grijă.

 

”Aparent banala curățenie de Paște poate deveni o provocare pentru toate persoanele care au experimentat în ultimele luni o durere lombară, puternică sau ușoară. Dacă suntem în plin puseu dureros sau imediat după ieșirea din el, e cel mai indicat să chemăm pe cineva să ne ajute, pentru că altfel riscăm să afectăm din nou coloana. În cazul unei dureri cronice ușoare, surde, suportabile, sau al lipsei durerii la o distanță de câteva luni de un episod acut, trebuie să ne adaptăm activitățile, să gândim un plan de derulare al acestora pe o perioadă de câteva zile”, explică dr. Iulia Belc, Medic primar Recuperare Medicală, Medicină Fizică și Balneologie la Bio Ortoclinic. Potrivit specialistului, există câteva măsuri de prevenție, care ne pot ajuta să evităm un episod dureros neplăcut:

 

1. Poziția dreaptă, în picioare, trebuie adaptată, ținând picioarele depărtate la  nivelul umerilor. Atenție, dacă mobila de bucătărie nu are picioare de sprijin, tendința noatră este de a stă în poziție de balerină, cu vârfurile mult în afară, ca să stăm cât mai aproape de dulap. Acest lucru va accentua scobitura lombară, lordoza, va pune presiune asupra articulațiilor intervertebrale și va determina apariția durerii. Ideal este să sprijinim alternativ câte un picior pe o mică treaptă adaptată dintr-o cratiță întoarsă, un teanc de cărți, o scăriță sau deschizând ușa de la masca chiuvetei și sprijinind piciorul în interiorul dulapului. 

- Ridicarea oricărei greutăți se face cu două mâini, îndoind mereu genunchii. Mișcarea de ridicare NU trebuie făcută cu genunchii întinși, nici măcar când scoatem sacoșele din portbagaj. Nu uitați să depărtați picioarele la nivelul umerilor!

- Dacă trebuie să vă întindeți spre o poliță înaltă și nu aveți o scăriță  în apropiere, ridicați-vă doar pe vârfuri, fără să întindeți coloana vertebrală.

- Pentru folosirea măturii sau a mopului, obligatoriu cu mâner lung, stați cu spatele drept, contractați musculatura abdominală și țineți ustensila aproape de corp pentru a evita mișcarea de întindere. Mai mult, controlați mișcările de răsucire și aplecați-vă doar din genunchi, nu din coloană.

 - În cazul aspiratorului, păstrați poziția dreaptă, încordați mușchii abdomenului, așezați un picior în față, genunchii ușor îndoiți și lăsați greutatea corpului pe ei la mișcarea de împingere în față. Pentru a preîntâmpina mișcarea de du-te –vino, față-spate, destul de solicitantă pentru spate, puteți parcurge lungimea încăperii doar prin mișcare în față, întorcându-vă apoi și aspirând în același mod, în sens contrar.

- Pentru spălatul geamurilor folosiți o racletă cu mâner telescopic sau o scăriță și evitați mișcările de întindere.

- Încărcarea sau descărcarea mașinii de spălat trebuie făcută, de asemenea, cu economie de mișcare, prin plasarea coșului la un nivel optim pentru a evita mișcările repetate de aplecare.

- Folosiți  un coș sau o măsuță pe roți pentru a depozita toate cârpele și detergenții necesari, ca să evitați deplasările și aplecările repetate. Nu în ultimul rând, asigurați-vă că aveți o îmbrăcăminte lejeră, comodă, încălțăminte cu talpă elastică, bine fixată pe picior. Purtând papuci prea largi există pericolul de a  vă împiedica, iar în mișcarea reflexă de redresare, veți agresa coloana vertebrală.

×