x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premieră chirurgicală la Cluj Napoca: Implantarea unei proteze din titan care înlocuieşte un os din scheletul feţei

Premieră chirurgicală la Cluj Napoca: Implantarea unei proteze din titan care înlocuieşte un os din scheletul feţei

de Magda Marincovici    |    09 Apr 2013   •   19:45
Premieră chirurgicală la Cluj Napoca: Implantarea unei proteze din titan care înlocuieşte un os din scheletul feţei

O operaţie de implant a unei proteze personalizate din titan care să substituie osul zigomatic, os din scheletul feţei unui pacient care suferise un accident rutier - a fost realizată, în premieră internaţională, de chirurgi ai Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială Cluj-Napoca.

Operaţia a avut loc în luna decembrie, însă a fost anunţată marţi, deoarece medicii au dorit să fie siguri că  implantul este tolerat de organismul pacientului.
"La mijlocul lunii decembrie 2012, chirurgii din Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca au implantat unui bărbat de 44 de ani, la nivelul scheletului feţei, o proteză personalizată din titan, produsă prin cea mai modernă tehnologie de fabricare aditivă, topirea selectivă cu laser - Selective Laser Melting - SLM", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" (UMF) din Cluj-Napoca.

Pacientul suferise leziuni ale feţei în urma unui accident rutier şi a avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale.
"Mandibula a fost refăcută prin transplant microvascularizat de os de la picior, fibulă, iar osul zigomatic, prin acest implant personalizat", se prcizează în comunicat universităţii clujene.

Reprezentanţii UMF Cluj-Napoca menţionează că implantul personalizat a fost proiectat şi fabricat la Institutul de Tehnologie şi Analiză Medicală al Facultăţii de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii Tehnice Basel, Elveţia, care colaborează din anul 2004 cu universitatea clujeană.


×