x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate PREMIERĂ MONDIALĂ. Bărbat paralizat, "ajutat" de NAS să MEARGĂ din nou! (VIDEO)

PREMIERĂ MONDIALĂ. Bărbat paralizat, "ajutat" de NAS să MEARGĂ din nou! (VIDEO)

21 Oct 2014   •   16:17
PREMIERĂ MONDIALĂ. Bărbat paralizat, "ajutat" de NAS să MEARGĂ din nou! (VIDEO)

Cazul unui bărbat care sufererea de o paralizie a membrelor inferioare reprezintă o premieră mondială, fiind prima persoană a cărei recuperare a fost reușită, reușind să meargă pe propriile picioare, în urma unui tratament cu celule stem atât de revoluționar încât a fost asemănat primilor pași ai omului pe Lună.

Tehnica folosită, descrisă de specialiști ca fiind extrem de inovatoare, presupune prelevarea de celule stem din mucoasa olfactivă și transplantul acestora în măduva spinării, unde, dezvoltându-se, vor reconstrui o punte de legătură între cele două secțiuni.

Celule stem au fost prelevate din bulbii olfactivi ai pacientului - o formațiune neuronală ce reprezintă o stație intermediară de sinapsă între neuronii din mucoasa olfactivă și neuronii mitrali.

Cu rol în recunoașterea mirosurilor, căile neronale din mucoasa nazală sunt distruse de acțiunea factorilor externi - poluarea, agenți patogeni etc.
Calitatea remarcabilă a acestor fibre neuronale este că sunt reînnoite permanent, pentru a asigura continuitatea transmiterii informației despre miros bulbilor olfactivi.

Celulele nervoase folosite în acest transplant sunt cele care permit conectarea noilor căi neuronale din mucoasa nazală la bulbi olfactivi. Potențialul acestora de a realiza reconectarea fibrelor nervoase a fost demonstrată în numeroase studii anterioare.

Transplantul a fost realizat de o echipă de chirurgi polonezi de la Univesitatea din Wroclaw. Pacientul, un bulgar în vârstă de 38 de ani, rămăsese paralizat în 2010, măduva spinării fiindu-i secționată în urma primirii unor lovituri de cuțit.

"Atunci când simți că începi să-ți revii, te simți renăscând, e o senzație imposibil de descris", a declarat pacientul pentru BBC.

"Sigur, nu poate să danseze, dar evoluția este uluitoare! Pacientul este capabil de acum să-și miște șoldurile, și, în special pe partea stângă, se poate consemna o recuperare considerabilă a mușchilor piciorului", a declarat unul dintre medicii din echipa de cercetare.

 
Echipa de cercetători intenționează să perfecționeze noua tehnică în următorii cinci ani, între trei și cinci pacienți urmând să beneficieze de tratament.

×