x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Șapte greșeli cu lentilele tale de contact

Șapte greșeli cu lentilele tale de contact

de Magda Bucur    |    06 Sep 2017   •   20:50
Șapte greșeli cu lentilele tale de contact

Aproximativ un sfert din problemele legate de infecții ocula­re, spun specialiștii, se datorează faptului că persoanele care poartă lentile de contact nu le folosesc în mod adecvat. Uneori, aceste infec­ții pot crea probleme pe termen lung, spun medicii oftalmologi, care indică șapte dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei care poartă lentile de contact. Iată care sunt acestea.

1 Dormitul cu lentilele puse este interzis, spun medicii. Asta pentru că enzimele și anti­corpii care protejează supra­fața globului ocular au nevoie de oxigen ca să poată lupta eficient cu bacteriile. Când ochii sunt închiși, noaptea, nivelul de aer este oricum mai redus, așa că purtarea lentilelor de contact atunci când dormim reduce și mai drastic cantitatea de oxigen disponibilă.

2 Manipularea lentilelor cu degete murdare. Dacă nu vă spălați mâinile înainte să folosiți lentilele, uleiul, murdăria, bacteriile de pe degete vor fi transferate pe lentile și apoi direct pe ochi. Este de ajuns faptul că lentilele de contact sunt corpi străini cu care ochii trebuie să se obișnuiască. Dacă ele mai sunt și murdare, riscul de infecție crește.

3 Nu frecați suficient lentilele de contact. Chiar și atunci când folosiți o soluție care nu necesită frecarea lentilelor de contact, este bine să le curățați totuși în palmă și să le lăsați să se usuce peste noapte, pentru a vă asigura că orice reziduuri au fost înlăturate.

4 Nu schimbați soluția lentilelor în fiecare zi. Unii medici compară acest lucru cu spălatul hainelor în apă murdară. Nu e tocmai igienic. Recomandarea este să folosiți în fiecare seară soluție salină, nu apă, și să nu amestecați soluția nouă cu cea folosită deja. De altfel, dacă vreți să păstrați o igienă perfectă, după ce vă aplicați lentilele de contact dimineața, clătiți recipi­entul în care le depozitați cu soluție salină și lăsați-l să se usuce, cu fața în jos, pe un șervețel curat. Astfel veți evita ca bacteriile să se adune în recipient.

5 Faceți duș sau baie în piscină cu lentilele de contact. E bine să țineți lentilele departe de apă, inclusiv de cea din piscină, pentru a evita o infecție destul de rară, dar cu efecte severe, cauzată de o amibă din apă. Bacteriile din apă pot rămâne sub lentilele de contact și pot duce la infecții oculare.

6 Lăsați lentilele de contact la ochi prea mult timp. Când sunteți acasă, seara, sau în weekend, este bine să renunțați la lentile și să purtați ochelarii. Unii oftalmologi recomandă să nu purtați lentilele mai mult de 12 ore pe zi.

7 Purtați lentilele și după ce au expirat. Deși mulți oameni cred că lentilele de contact expirate nu au cum să îi afecteze, medicii îi contrazic: aceasta e cea mai sigură cale către hipersen­sibilitate și conjunctivită. Recomandarea medicilor: cele mai sigure lentile sunt cele de unică folosință, pentru că astfel vor fi mereu curate, atunci când le puneți la ochi.

×
Subiecte în articol: lentile de contact