x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Scăderea apetitului sexual ar putea fi cauzată de aceste pastile

Scăderea apetitului sexual ar putea fi cauzată de aceste pastile

17 Mar 2017   •   21:49
Scăderea apetitului sexual ar putea fi cauzată de aceste pastile

Contrar credinţei populare, libidoul nu ar trebui să se reducă o dată ce ai împlinit vârsta de 40 de ani. Dacă apetitul îţi scade în jurul vârstei de 40, 50 sau chiar 60 de ani, medicamentele pe care le iei ar fi de vină şi nu vârsta, spune endocrinologul de reproducere din New York, Jaime Knopman.

Iată cele cinci ameninţări:

1. Antidepresivele

Cele mai populare antidepresive, printre care se numără Celexa, Prozac şi Zoloft, fac parte dintr-o clasă de medicamente denumite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Aceste medicamente ajută la combaterea depresiei prin creșterea nivelului hormonului numit serotonină. Dar pe de altă parte, ele pot duce la o scădere a nivelului libidoului și te împiedică să ajungi la orgasm mai uşor, spune Knopman.

2. Anticoncepţionalele

Multe femei folosesc aceste medicamente în timpul perimenopauzei, pentru a le ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi bufeurile şi durerile de cap. Totuşi, aproximativ o treime din cele care au luat pastile contraceptive au raportat dificultăţi legate de viaţa sexuală, inclusiv probleme de orgasm, dorinţa scăzută şi durere în timpul actului sexual, potrivit unui studiu german din 2010, publicat în „Journal of Sexual Medicine”. Contraceptivele orale "cresc nivelurile hormonului sexual al globulinei de legare (sex-hormone-binding globulin), care duce la scăderea cantităţii de testosteron care circulă liber în sânge", explică Knopman. Aţi putea încerca un plasture, sau un inel vaginal; din moment ce acestea ocolesc ficatul dumneavoastră, este mai puțin probabil să apară efecte secundare sexuale, spune Knopman. Sau aţi putea încerca o altă pastilă, de preferință una cu levonorgestrel în ea (cum ar fi Levora), o formă de progesteron care se comportă ca testosteron.

3. Antihistaminicele

Dacă vă pierdeţi acel sentiment de iubire şi de drăgăleală în timpul sezonului alergiilor de sezon, s-ar putea presupune că e pur și simplu din cauza strănuturilor şi a iritării sinusurilor. Adevăratul vinovat ar putea fi antihistaminicele pe bază de prescripţie medicală. Aceste medicamente te usucă peste tot, inclusiv vaginul, spune Knopman. Ele vă fac, de asemenea, să vă simțiţi somnoroşi, așa că este mai puțin probabil să fiţi în stare pentru sex. În mod surprinzător, soluţia este foarte simplă: luaţi aceste medicamente dimineața, când vă treziţi (în loc să le luaţi înainte de culcare), iar în cazul în care aveți nevoie de o altă doză, aşteptaţi ca cealaltă să îşi facă efectul.

4. Medicamente pentru epilepsie

Anticonvulsivantele, cum ar fi fenitoina (Dilantin) sau carbamazepina (Tegretol) sunt tratamente foarte bune pentru epilepsie, dar nu atât de benefice pentru viața ta amoroasă. Ele cresc nivelurile unui hormon numit prolactină, ce au ca efect reducerea apetitul sexual şi reduc nivelurile altui hormon numit DHEA, care are impact libidoului. Dacă sunteţi de părere că aceste medicamente vă afectează viaţa sexuală, adresați-vă medicului pentru a vă prescrie altceva.

5. Pastile pentru durere pe bază de prescripţie medicală

Aproape 10% dintre femeile cuprinse între vârstele 45-64 iau medicamente opioide de durere cum ar fi hidrocodona / acetaminofenul (Vicodin), oxicodonă (Oxycontin), sau clorhidrat de oxicodonă (Percocet) timp de peste șase luni, potrivit unui studiu publicat în „American Journal of Public Health”, scrie The Prevention. Pe lângă faptul că sunt o amenințare privind dependența de medicamente și de supradozaj, aceste medicamente pot să „deraieze” libidoul prin scăderea nivelului de testosteron, explică Knopman. Cel mai bine pentru tine ar fi să le eviţi. În cazul în care aveți nevoie de ajutor pentru durerea care persistă pe termen lung, discutați cu medicul despre alte opțiuni, cum ar fi terapia fizica, medicamente non-opioide, sau chiar o intervenție chirurgicală.

×