x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Şi dinţii de lapte trebuie trataţi

Şi dinţii de lapte trebuie trataţi

de Florin Condurateanu    |    14 Dec 2020   •   19:00
Şi dinţii de lapte trebuie trataţi

Am întrebat specialiştii când vizita la stomatolog va fi nedureroasă, ca tunsul la frizer, și au răspuns că se va îndeplini acest deziderat când fiecare om, la fiecare 6 luni, îşi va inspecta dantura la stomatolog.

 

Inspecţiile periodice la stomatolog descoperă în faze incipiente orice carie, care, astfel, se tratează fără riscul de a fi scos nervul. Cu ocazia acestei vizite, stomatologul va îndepărta tartrul, va masa gingiile profesionist. De mare importanţă este şi păstrarea unei igiene corecte a danturii. De mici copii trebuie să învăţăm spălatul corect pe dinţi. Periuţa se va mişca pe dinţi de sus în jos, vertical, asemănător cu scoaterea resturilor alimentare dintre dinţi cu o scobitoare, iar spălarea trebuie să fie energică. E bine să mâncăm un măr sau un morcov crud după fiecare masă, curăţă dinţii, asigură şi un masaj al gingiilor prin cruditatea lor. O regulă de fier trebuie să opereze în cazul extracţiei unui dinte, unei măsele: nu trebuie lăsat locul gol, se impune o lucrare, un implant. Dacă locul dintelui scos rămâne gol se produce dezordine, ceilalţi dinţi migrează, se apleacă, nu mai calcă ax pe ax.

Măseaua apărută la vârsta de 6 ani este baza întregii danturi. Măselele de minte, numite aşa căci apar la vârsta maturizării, nu au un rol important. Dacă ele ies strâmb, rămân în gingii, produc presiune asupra celorlalte măsele, ei bine, măselele de minte trebuie scoase. Este o mare greşeală să nu se acorde importanţă dinţilor de lapte, cei ce cad. Dacă dinţii de lapte au stricăciuni, trebuie trataţi, să se evite extragerea lor. De asemenea, nu trebuie să se piardă majoritatea dinţilor pentru a recurge la implanturi. Implanturile trebuie realizate şi când este necesar doar unul.

 

 

Reacţia dureroasă la dulce, la rece înseamnă că smalţul a fost perforat și este atacată dentina.

 

×