x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti

Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti

29 Aug 2014   •   08:20
Vrei să DONEZI SÂNGE? Iată ce CONDIŢII trebuie să îndeplineşti

Dacă te-ai decis să donezi sânge ai făcut o alegere de care poţi fi mândru. Poţi salva vieţile a trei persoane. Înainte de a merge la centrele de transfuzie este bine să te informezi pentru a vedea dacă îndeplineşti condiţiile care îţi permit să donezi sânge. Mai mult, vă prezentăm şi câteva sfaturi de care este bine să ţineţi cont înainte de a dona, în timpul şi după donare.

Sângele este un lichid care circulă prin corp, transportând oxigen şi nutrienţi către fiecare celulă şi preluând apoi materialele reziduale. Sângele joacă un rol principal în sistemul de apărare al organismului. Acesta este pompat de inimă, printr-o reţea ce măsoară câţiva kilometri, spre orice parte a corpului, potrivit doneazasange.ro.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii face apel către donatorii de sânge

În medie, corpul unui adult conţine 4-5 litri de sânge. Există patru mari componente ale sângelui: celulele roşii (hematii), celulele albe (leucocite), plasma şi trombocitele. În plus, sângele conţine numeroşi nutrienţi şi minerale.

Grupe de sânge

Principalele grupe de celule roşii sunt AII, BIII, ABIV şi OI. Literele simbolizează doi antigeni (substanţe care pot fi atacate de câtre sistemul imunitar) denumite A şi B.

Citeşte şi Studiu: Cum poţi reduce riscul de INFARCT şi CANCER ajutând alţi oameni

Grupa de sânge A are doar antigenul A
Grupa de sânge B are doar antigenul B
Grupa AB îi are pe amândoi
Grupa O nu are nici unul

IMPORTANT! Nu poţi dona sânge oricui şi nici nu poţi primi sânge de la oricine. Grupele de sânge trebuie să se potrivească.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a dona sânge pe RomâniaTV.net.

×