x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 10 moduri naturale care pot REDUCE eficient colesterolul

10 moduri naturale care pot REDUCE eficient colesterolul

10 Aug 2016   •   11:14
10 moduri naturale care pot REDUCE eficient colesterolul
Sursa foto: ehaurylik/Getty Images/iStockphoto

Colesterol este o problemă tot mai des întâlnită, atât în rândul tinerilor cât și a persoanelor în vârstă. Pe lângă medicamentele pentru scăderea nivelului de  colesterol, precum statinele, există şi alte metode eficiente care ajută la reducerea acestuia.

Iată 10 moduri pentru a reduce colesterolul fără tratamentul cu statine, potrivit Prevention:

  1. Extractul de ceapă

Un studiu recent prezentat la Societatea de Endocrinologie a constatat că extractul de ceapă scade total nivelul colesterolului la șobolanii diabetici. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că ceapa este eficientă în reducerea colesterolului LDL (colesterolul "rău") și a zahărului din sânge.

Toate aceste descoperiri au fost efectuate pe şobolani, iar oameniii de ştiinţă nu ştiu încă dacă extractul de ceapă ar avea afecte şi asupra colesterolului uman.

Deepika Gopal, MD, un cardiolog de la The Heart Hospital Bazlor Plano, crede că atât ceapa cât şi usturoiul au proprietăţi care ajută la scădere colesterolului, deși, ca și ceilalți oameni de știință, nu este sigură de ce. "În cultura indiană noi credem că majoritatea condimentelor au proprietăți de vindecare", spune ea. "Ceapa şi usturoiul sunt foarte utile în scăderea colesterolului, din câte am văzut în bucătăria indiană."

Aşadar ceapa poate ajuta la scăderea colesterolului (cum s-a întâmplat în cazul șobolanilor diabetici), însă nu trebuie să te aștepţi la miracole.

  1. Drojdie de orez roşu

Drojdia de orez conţine un compus numit monacolină K, care este același cu cel  găsit într-o statină, numit lovastatină. La fel ca medicamentele, monacolina K  blochează  ficatul de la crearea de colesterolului.

Studiile au arătat că drojdia de orez roşu luată sub formă de pastile poate reduce colesterolul LDL cu 10% - 30%.

  1. Laxativele

Laxativele nu produc doar evacuarea conţinutului intestinal prin stimularea motilităţii intestinale ci ajută, de asemenea, şi la scăderea colesterolului, dar numai dacă sunt luate în mod corespunzător, spune Hazen. În laxative se găsesc fibre solubile, precum Metamucil, care blochează absorţia colesterolului în sânge.

  1. Tofu

Studiile au descoperit că alimentaţia în cantităţi moderate cu tofu şi alte produse din soia reduc nivelul colesterolului LDL  şi nu au niciun efect negativ asupra ogranismului, din contră, au un efect pozitiv asupra tumorilor de cancer la sân.

Medicii de la Harvard spun că aproximativ 300g de tofu sau 2 căni de lapte de soia pe zi pot reduce colesterolul rău cu 6%. Tofu conține fitosteroli care scad cantitatea de colesterol dacă acesta este înlocuit cu carnea cel puțin o noapte pe săptămână, potrivit unui cardiolog.

  1. Alcoolul

Un pahar zilnic de vin roșu, nu va face nimic pentru colesterolul LDL. Cu toate acestea, s-a constatat că măreşte nivelul de colesterol HDL. "Acesta, de fapt, curăţă arterele. Cu cât colesterolul HDL este mai mare, cu atât mai bun este colesterolul total", a declarat Gopal. Însă  consumul de alcool în exces nu este bun, iar "exces" înseamnă mai puţin decât te aştepţi. Clinica Mayo recomandă  femeilor  şi barbaţilor de 65 de ani să nu consume mai mult de un pahar pe zi, iar bărbaților sub 65 de ani le este recomandat 2 pahare pe zi. Dacă nu consumi alcool, nu este necesar să te apuci de acum. "Unora li se poate agrava insuficienţa cardiacă, iar altora li se poate agrava boala de ficat", a spus Amin. Dar, dacă bei deja în fiecare zi, ea îţi recomandă să urmezi regulile şi să discuţi cu medicul de familie.

  1. Pectina

Coaja alba amară de portocale conține pectină, o fibră care poate reduce colesterolul LDL, cu 7% şi chiar 10%, potrivit unui studiu realizat de medicii din Olanda. Aceasta funcționează ca fitosterolii și Metamucilul care inhibă colesterolul din dieta ta. Din fericire pentru noi, pectina poate fi găsită şi  în mere-care sunt mult mai gustoase decât pulpa de portocale. Atât pectina de mere cât şi cea de citrice sunt disponibile ca supliment alimentar la cele mai multe farmacii.

  1. Somnul

Un studiu de la Universitatea Nihon din Japonia a constatat că, pentru femeile care nu dorm suficient (mai puțin de cinci ore) sau prea mult (mai mult de opt ore), nivelul colesterolului LDL este mai ridicat decât nivelul colesterolului HDL. "Colesterolul din metabolism acţionează noaptea", spune Amin. "De aceea, o mulțime de medicamente pe care le luăm pentru colesterol sunt prescrise pentru a fi luate înainte de culcare." Lipsa somnului sau prea mult somn perturbă  procesul de preluare a grăsimilor și zaharurilor mâncate pe parcursul zilei. Dar, Amin spune că somnul suficient are, de asemenea, un efect secundar asupra colesterolului. "Dacă dormi suficient ai energia de a face lucruri pentru menţinerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi alegerea alimentelor sănătoase şi exerciţii fizice în mod regulat."

  1. Coacăzele indiene

Acest fruct indian are la fel de multă vitamina C, cât două portocale. "Este un antioxidant foarte puternic, care ajută sistemul cardiovascular", spune Gopal. Antioxidanții, cum ar fi vitamina C opresc oxidarea și, prin urmare, reduc cantitatea de colesterol. Agrișele indiene pot fi găsite atât în stare proaspătă cât şi congelată pe piețele indiene. Acestea pot fi luate şi sub formă de vitamine, numite Amla.

  1. Lemnul dulce

Bomboanele de lemn dulce cu care ești obișnuit, nu sunt de fapt din lemn dulce - o mare parte din acestea sunt vândute în magazinele de dulciuri şi nu fac nimic pentru a scapa de colesterolul DL. Există însă radacina de lemn dulce care poate fi luată sub formă de pastile. Studiile au descoperit că aceasta reduce atât colesterolul LDL  cât şi acumularea de grăsimi, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce și cât de bine funcționează. Rădăcina de lemn dulce poate interacţiona periculos cu alte medicamente, cum ar fi insulina, laxativele si contraceptivele,aşadar discută cu medicul  înainte de a încerca.

  1. Bergamota

Bergamota este o combinaţie între  portocală și  lămâie, și este găsită pe piaţă sub diverse forme. Aceasta stimulează arderea grăsimilor şi scade glicemia, a arătat un studiu realizat la Universitatea din Cantanzaro, Italia. Medicii au analizat un grup de 200 de persoane care au primit tablete cu 1g extract de bergamotă înainte de mese. După o lună de tratament, testele sangvine au arătat o scădere a nivelului colesterolului rău (LDL) cu 39%, a glicemiei cu 22% şi o creştere a nivelului de colesterol bun (HDL) cu 41%.

×
Subiecte în articol: colesterol colesterol ldl