Vara este sezonul toxiinfecţiilor alimentare, iar medicina naturistă are cîteva remedii care ajută sistemul digestiv, însă ele trebuie administrate cu precauţie.
Vara este sezonul toxiinfecţiilor alimentare, iar medicina naturistă are cîteva remedii care ajută sistemul digestiv, însă ele trebuie administrate cu precauţie. “Toxiinfecţia alimentară este o urgenţă medicală. Ea nu trebuie neglijată şi nici tratată superficial. Remediile complementare se administrează la cîteva zile după ce ne-am adresat medicului alopat, care va prescrie un tratament pentru a ameliora simptomele grave de tip vărsătură, diaree sau febră. Remediile naturiste susţin tratamentul alopat, la care în nici un caz nu vom renunţa”, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Apa de argilă galbenă este cel mai eficient produs naturist în problemele digestive de acest fel. Ea se prepară foarte simplu, cu o lingură de pudră de argilă galbenă adăugată în 300 ml de apă. Amestecul se lasă de seara pînă dimineaţa, iar cura trebuie să se întindă pe o perioadă de 21 de zile. Ea poate fi continuată cu o nouă cură, de data aceasta cu argilă verde sau albastră, care se prepară în acelaşi mod. Ele sînt bogate în substanţe minerale şi ajută la refacerea mucoasei intestinale. Cea de-a doua cură este recomandată în special vîrstnicilor, în cazul cărora toxiinfecţia dezechilibrează sistemul digestiv şi demineralizează organismul.
Ceaiuri
Dintre plantele recomandate în caz de toxiinfecţii, un remediu la îndemînă este busuiocul, din care se poate prepara un macerat (o crenguţă de busuioc lăsată în apă de seara pînă dimineaţa) sau, pentru un efect mai puternic, o infuzie. Ea se prepară cu o linguriţă de plantă, care se adaugă în 150 ml de apă clocotită şi se consumă cîte o ceaşcă înainte de fiecare masă. Busuiocul ajută la regenerarea mucoasei intestinale. Deşi menta reduce numărul scaunelor diareice, ea nu este recomandată, fiindcă poate provoca vărsături. Dar, dacă nu avem alt remediu la îndemînă, putem bea o infuzie de mentă, însă neapărat rece, precizează dr Cristina Bălănescu. Tinctura de mentă este mai eficientă decît infuzia, iar efectul ei este mai rapid. Pentru vărsături se administrează plante cu gust amar: anghinarea, cicoarea, ţintaura. Din anghinare şi cicoare se prepară infuzii, iar din ţintaură decoct, cu o linguriţă de plantă la 150 ml de apă. Nu se beau calde!
TINCTURI. După
zece zile de la debutul toxiinfecţiei se pot administra şi soluţii
hidroalcoolice, precum tincturile. Dr Cristina Bălănescu ne recomandă tinctura
de cimbru, care are rol antibacterian. Se administrează după mese, la copii cîte
trei picături pe kilogram corp (sau această cantitate fracţionată în două
reprize, dimineaţa şi seara, diluată într-un ceai), iar la adulţi cîte 25 de
picături de trei ori pe zi. Tinctura de afin este un alt remediu eficient.