Doriti sa va fixati mai bine vitamina C in organism? Volumul potasiului este scazut? Doriti imbunatatirea procentului de fier din organism? Specialistii va recomanda broccoli. Cu milenii in urma, broccoli era nelipsit de pe mesele romanilor. Denumirea de broccoli a venit cu timpul. Initial, romanii denumeau leguma 'cele cinci degete verzi ale lui Jupiter'. In Europa secolului al XVII-lea, broccoli era confundat deseori cu conopida sau chiar cu varza. Era denumit chiar varza broccoli sau varza calabrese.
Indicatii
Doctorul Codrut Tutu, specialist in acupunctura, apifitoterapie si nutritie, spune ca 'broccoli contine o gama de nutrienti. Broccoli are in compozitie
substante antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer: la san, prostata, leucemia si melanomul malign. De asemenea, gratie substantelor antioxidante si calciului, broccoli fortifica sistemul imunitar, ajuta la intarirea oaselor si preventia osteoporozei.
Broccoli este recomandat persoanelor carora li s-a descoperit bacteria Helicobacter pylori. Deoarece broccoli reuseste sa tina sub control procesul de inmultire a bacteriei. In urma unor studii recente s-a constatat ca sulforaphana, substanta extrasa din broccoli, opreste dezvoltarea celulelor canceroase, stopand diviziunea acestora. De asemenea, acest compus ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din organism'. Specialistii numesc broccoli regele legumelor. Aceasta pretuire se datoreaza bogatiei in vitaminele A si C (are de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele). Desi nu contin prea multe proteine, aceste legume asigura totusi mici cantitati: aproape doua grame la o ceasca de legume fierte.
Pe o scara nutritionala, broccoli contine majoritatea nutrientilor, vitaminele B1, B2, B3, B6, fier, zinc, magneziu, potasiu. Culoarea verde inchis, specifica acestei legume, indica un continut ridicat de caroten si clorofila care imbunatatesc oxigenarea celulara, activitatea inimii, circulatia sangelui si intaresc imunitatea. Broccoli este indicat persoanelor anemice: 10% din necesarul zilnic de fier asigurat de o cana de broccoli fiert. Alaturi de ceapa, varza si morcovi, broccoli contribuie la scaderea colesterolului, iar gratie continutului bogat in minerale poate preveni diabetul la persoanele in varsta. Aceasta leguma, sora buna cu varza, ambele din familia cruciferelor, este recomandata atat persoanelor normoponderale, cat si celor care vor sa slabeasca. De fapt, majoritatea dietelor includ broccoli preparat in abur sau fiert cateva minute.