x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Exerciții pentru sănătatea emoțională, bazate pe recunoștință   

Exerciții pentru sănătatea emoțională, bazate pe recunoștință   

de Maria Coman    |    29 Ian 2021   •   09:35
Exerciții pentru sănătatea emoțională, bazate pe recunoștință   

Anul 2021 e unul care pare să fie plin de provocări pentru mulţi dintre noi. Măcar spre deosebire de anul trecut, acum suntem deja în gardă şi ştim că e posibil să fie dificil. În 2020, pe vremea asta, nu ştiam că practic întreaga noastră paradigmă de viaţă se va schimba. Multe persoane se gândesc la lucruri precum scăderea în greutate sau exercițiile fizice ca obiective pentru noul an, dar există un lucru care poate avea un impact pozitiv uriaş asupra sănătății fiecăruia dintre noi, şi anume recunoștința.

 Beneficiile recunoştinţei pentru sănătate au fost studiate de cercetători, nu reprezintă o utopie sau un vis frumos, iar anul acesta ar putea să fie unul în care să ni se pară dificil să găsim aspecte pentru care să fim recunoscători – mai ales că 2020 a adus pierderea locurilor de muncă, probleme de sănătate sau pierderea unei persoane dragi.

Există destul de multe studii despre ceea ce poate face recunoștința pentru a ajuta la ameliorarea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.

Recunoștința și ameliorarea stresului

Stresul este constant – mai ales în timpurile COVID! În ultimii ani, stresul cronic a crescut în general, dar anul acesta este o realitate pentru întregul glob. Stresul cronic afectează atât organismul, cât și sănătatea ta, fizică, emoțională, mentală şi energetică. Deci orice poate ameliora stresul – oricât de puțin – este bine-venit.

Cercetătorii încep să vadă recunoștința ca un „factor protector” pentru o sănătate mintală mai bună și mai puține efecte negative legate de stres. Gândiți-vă la recunoștință ca la exerciții pentru sănătatea emoțională!

Recunoștința și buna dispoziție

Studiile au arătat, de asemenea, o corelație între recunoștință (atât ca trăsătură, cât și ca practică) și o mai bună stare de spirit.

Deși nu știm neapărat de ce recunoștința afectează starea de spirit în mod pozitiv, putem afirma că simplul fapt recunoștința te poate face să te simți mai bine, este un motiv suficient pentru a-ți începe propria practică!

3 pași simpli pentru a începe o practică de recunoștință

Recunoștința este o modalitate naturală și eficientă de a diminua stresul și de a stimula buna dispoziție și una dintre cele mai simple modalități de a începe să vă gestionați starea de sănătate. În 2015, a fost publicat primul studiu care a explorat ceea ce se întâmplă în creier atunci când exprimăm recunoștința, prin utilizarea imaginii prin rezonanță magnetică funcțională.

Acest studiu a constatat că părțile creierului care se corelează cu cogniția morală, recompensa socială, relațiile interumane și percepția emoțională sunt toate activate atunci când exprimăm recunoștința.

Iată trei moduri de a începe o practică de recunoștință. Amintește-ți, nu trebuie să dedici multe ore pe zi acestei practici; chiar și doar câteva minute pot face diferența!

1. Gândește-te la asta

Așa este – poți începe pur și simplu cu gânduri. Profită de timpul pe care îl ai pe parcursul zilei – poate aștepți în trafic sau stai la coadă – pentru a te opri și a te gândi la unele dintre lucrurile uimitoare din viața ta. Mulțumește pentru că ai o mașină în care te poți deplasa, pentru capacitatea de a cumpăra ceea ce ai nevoie sau pentru apusul uimitor pe care îl vezi în acea seara.

2. Scrie despre asta

Jurnalele au devenit destul de populare în ultimii ani – cu un motiv întemeiat. A scrie ceva îl solidifică în mintea ta. Nu există o cale greșită de a face acest lucru. Scrierea de scrisori, e-mail sau text pentru a exprima mulțumiri oamenilor din viața ta este, de asemenea, o modalitate excelentă de a practica recunoștința (cu bonusul suplimentar de a împărtăși sentimentele pozitive cu altcineva). Una dintre metodele folosite acum este cea a jurnalelor pe cinci ani, există caiete speciale sau le poţi confecţiona pe ale tale. Avantajul este că scriind o zi din ani diferiţi pe aceeaşi pagină poţi vedea şi unde te aflai acum un an, doi, trei, pe vremea respectivă. Şi îţi dai seama că ceea ce la un moment dat părea insurmontabil s-a dovedit a fi o problemă minoră. 

3. Spune cu voce tare

Da, să vorbești cu tine însuți este în regulă, chiar de dorit!

„Afirmațiile pozitive și expresiile verbale de recunoștință, indiferent dacă sunt exprimate în privat sau față de alții, sunt o modalitate excelentă de a-ți reaminti lucrurile bune din viața ta. A spune mulțumesc sau a împărtăși impactul pe care cineva îl are asupra vieții tale devine mai ușor cu cât practici mai mult. Începe mic, cu un simplu mulțumesc, și mergi drumul până la a-i informa pe ceilalți exact cum aduc valoare în viața ta. Indiferent de modul în care alegi să îi manifești recunoștința, beneficiile pe care le vei obține te vor face să-ți dorești să o faci din ce în ce mai des! Acest nou an este un moment perfect pentru a începe cu mai puțin stres, cu momente de bucurie și o mulțime de lucruri pentru care să fii recunoscător!”, spun specialiştii clinicii Eliade, care este specializată în medicină integrativă. De altfel, la nivel mondial, cercetătorii încep să fie de acord că puterea minţii şi exerciţiile pe care le facem pentru starea de spirit pot să aibă un impact mai mare decât cel crezut iniţial.

×