x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cura de slăbire sănătoasă se face consumând zilnic din toate principiile alimentare

Cura de slăbire sănătoasă se face consumând zilnic din toate principiile alimentare

de Florin Condurateanu    |    26 Mar 2018   •   20:50
Cura de slăbire sănătoasă se face consumând zilnic din toate principiile alimentare

Kilogramele în plus au devenit un duşman la fel de periculos precum fumatul. Oamenii au aflat că ţigara şi rotocolul ei de fum aspirat în plămâni fac rău în toate subansamblele organismului. O porcărie în plus faţă de tutun este pusă în cârca obezităţii, graşii arată şi urât, li se revărsa burta, au guşă şi ceafa groase de grăsime, figura devine buhăită.

 

Nu e om să nu se priceapă la muzica uşoară, la fotbal, la politică şi iată toţi au idei şi propuneri şi în privinţa curelor de slăbire. Unele criterii de apreciere a eficacităţii modalităţilor de slăbire sunt eronate. Lauda maximă este viteza cu care se dau jos kilogramele. O cură de slăbire este acoperită de aprecieri şi epitete frumoase dacă omul a scăpat de 2o-30 de kilograme în o lună jumătate sau două luni. Nu se mai precizează că omul cu o asemenea slăbire devine ca o stafie, se ţine de peereţi de neputinţă, e palid, nu mai poate folosi nimic din garderoba devenită lălâie. Unii pur şi simplu se înfometează, ciugulesc din 4 foi de salată sau sfeclă, rod un măr, bucata veche de friptură e porţionată să ajungă 2-3 zile. Seara  “ceva uşor”, doar 3 linguriţe de iaurt degresat, ciorba se bea cu “degetarul” Alţii propagă alte metode de slăbire, luni mănânci o jumătate de ou tare, marţi te mulţumeşti cu două sardele, miercuri o aşchie de ardei cu puţine firimituri de brânză. Trebuie menţionat că un medic nutriţionist trebuie să fixeze dieta, în funcţie de eventualele boli ce le are pacientul, respectând analizele. Teoria adevăraţilor nutriţionişti este că obligatoriu, în fiecare zi omul trebuie să mănânce din toate principiile alimentare şi lipide şi proteide şi glucide, dar în cantităţi măsurate ,fără excese. Medicii pledează ca fiecare aliment să fie conştiincios mestecat, nu e cazul să se “bată turcii la gură” ,să hăpăi ca un lup înfometat. Se propovăduieşte că “ e bine să mesteci chiar şi apa”. Digestia începe din gură şi prin mestecare îndelungată şi corectă se uşurează şi misiunea stomacului, a tubului digestiv. O altă indicaţie este ca să te scoli de la masă fără să simţi saţietatea deplină, să simţi că ai mai mânca. O metodă de slăbire se referă la consumarea cantităţii din farfurie, să pui pe farfurie cât mâncai înainte tu,grasul, însă să isprăveşti lăsând în farfurie cam 3o% din mâncarea iniţială. E recomandat să nu slăbeşti mai mult de 3 kilograme pe lună. Cineva care cunoştea principiile slăbirii sănătoase a propus o metodă aplicată  fără pierderea energiei, fără derapaje ale metabolismului. Doamna amatoare de slăbire aranja cu câte o prietenă să îi telefoneze când se afla la masă, întrerupea  mâncatul, vorbea la telefon un sfert de oră şi când se reapuca de mâncat îi pierise pofta de mâncare.

 

Greutatea normală este considerată sub cifra 25  a indicelui de masă corporală, adică acel raport între înălţimea  şi greutatea în kilograme.  Greutatea normală o află şi măsurându-te în talie. Bărbatul trebuie să nu depăşească 102 centimetri ,iar femeia să nu aibă circumferinţa mijlocului mai mare de 88 centimetri.

 

×