In tara noastra, depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. In categoria populatiei adulte, depresia are o prevalenta de 21% comparativ cu 8,4%, cat are diabetul, evidenteaza primul studiu efectuat la noi de Liga Romana de Sanatate Mintala (LRSM). Nu numai romanii, ci si restul europenilor sunt afectati de depresie.
Astfel, o treime dintre europeni se confrunta cu tulburari psihice. Un studiu realizat pe aproximativ 500 de milioane de locuitori din 30 de tari arata ca peste 38% dintre acestia au sufera de anxietate, insomnie si depresie. Intrucat criza care bantuie Europa va adanci fenomenul numit depresie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca Ziua Europeana a Depresiei – 19 octombrie – sa aiba ca mesaj "A invinge depresia". Si nu e exagerare cand se vorbeste despre depresie ca despre un fenomen, in conditiile in care OMS estimeaza ca, in 2020, depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial (dupa bolile cardiovasculare).
In prezent, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de persoane la nivel global". Specialistii atrag atentia ca, pe fondul adancirii crizei, creste numarul romanilor adulti tineri care se lasa prada depresiei. La ora actuala, la noi, depresia este boala responsabila pentru jumatate dintre pacientii spitalelor de boli nervoase, iar procentul e in crestere. Mai afectate de depresie sunt femeile, dar este intr-o alarmanta crestere numarul barbatilor care sunt diagnosticati cu aceasta boala din cauza pierderii slujbelor, a grijilor pe care le presupune a fi capul familiei.
Doctorul Catalina Tudose, secretar general al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, spune ca depresia se poate vindeca doar daca pacientii se prezina din timp la medicul specialist, respecta recomandarile acestuia si beneficiaza de un complet terapeutic si psihoterapeutic. Cel mai important lucru este ca pacientul sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta si sa inteleaga ca nu este singur. Din pacate, nu doar ca suferinzii de depresie amana consultarea specialistului, dar numai unul din trei bolnavi primeste tratamentul necesar.
Studiul efectuat de LRSM arata ca medicii prescriu cu prea mare usurinta antidepresive mai ales femeilor. Trebuie bine retinut ca antidepresivele sunt medicamente foarte puternice, care pot provoca dependenta si modifica personalitatea individului. In tara noastra, in primul trimestru al anului 2008, piata locala de antidepresive a crescut cu 6,4%, in volum, conform datelor furnizate de Cegedim.
Iata cateva simptome care imediat ar trebui sa ne trimita la medicul specialist: n anxietate sau ingrijorare fara un motiv evident n sentimentul de a fi coplesit (chiar de activitati obisnuite) n lipsa apetitului cu scadere in greutate… , dar sunt si pacienti carora le creste pofta de mancare n insomnie sau, dimpotriva, cresterea duratei de somn n usurinta de a plange n toleranta scazuta. Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti, atrage atentia ca fenomenul depresie fiind mai frecventa decat diabetul ar trebui sa beneficieze de urgenta de un program national de subventionare a costurilor tratamentului.