x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Europa, la braţ cu depresia şi criza. O treime dintre europeni se confruntă cu tulburări psihice

Europa, la braţ cu depresia şi criza. O treime dintre europeni se confruntă cu tulburări psihice

de Magda Marincovici    |    16 Oct 2011   •   21:00
Europa, la braţ cu depresia şi criza. O treime dintre europeni se confruntă cu tulburări psihice

In tara noastra, depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor de­cat al barbatilor. In categoria popu­latiei adulte, depresia are o pre­va­lenta de 21% comparativ cu 8,4%, cat are diabetul, evidenteaza primul studiu efectuat la noi de Liga Romana de Sanatate Mintala (LRSM). Nu numai romanii, ci si res­tul europenilor sunt afectati de depresie.

Astfel, o treime dintre europeni se confrunta cu tulburari psihice. Un studiu realizat pe aproximativ 500 de milioane de locuitori din 30 de tari arata ca peste 38% dintre acestia au sufera de anxietate, insomnie si depresie. Intrucat criza care bantuie Europa va adanci fenomenul numit depresie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca Ziua Europeana a Depresiei – 19 octombrie – sa aiba ca mesaj "A invinge depresia". Si nu e exage­rare cand se vorbeste despre depresie ca despre un fenomen, in con­di­tiile in care OMS estimeaza ca, in 2020, depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial (dupa bolile cardiovasculare).

In prezent, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de persoane la nivel global". Specialistii atrag atentia ca, pe fondul adancirii crizei, creste numarul romanilor adulti tineri care se lasa prada depresiei. La ora actuala, la noi, depresia este boala responsabila pentru jumatate dintre pa­ci­en­tii spitalelor de boli nervoase, iar pro­centul e in crestere. Mai afectate de depresie sunt femeile, dar este intr-o alarmanta crestere numarul bar­ba­tilor care sunt diagnosticati cu aceasta boala din cauza pierderii sluj­belor, a grijilor pe care le presupune a fi capul familiei.

Doctorul Catalina Tudose, secretar general al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, spune ca de­presia se poate vindeca doar daca pacientii se prezina din timp la me­dicul specialist, respecta re­co­mandarile acestuia si beneficiaza de un complet terapeutic si psihoterapeutic. Cel mai important lucru este ca pacientul sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta si sa inteleaga ca nu este singur. Din pacate, nu doar ca suferinzii de depresie amana consultarea specia­listului, dar numai unul din trei bolnavi pri­meste tratamentul necesar.

Studiul efectuat de LRSM arata ca medicii prescriu cu prea mare usu­rinta antidepresive mai ales femeilor. Trebuie bine retinut ca antidepresivele sunt medicamente foarte pu­ternice, care pot provoca dependenta si modifica personalitatea individului. In tara noastra, in primul tri­mes­tru al anului 2008, piata locala de an­ti­depresive a crescut cu 6,4%, in volum, conform datelor furnizate de Cegedim.

Iata cateva simptome care imediat ar trebui sa ne trimita la medicul specialist: n anxietate sau ingrijorare fara un motiv evident n sentimentul de a fi coplesit (chiar de activitati obisnuite) n lipsa apetitului cu sca­de­re in greutate… , dar sunt si pacienti ca­rora le creste pofta de mancare n in­­somnie sau, dimpotriva, cresterea duratei de somn n usurinta de a plan­ge n toleranta scazuta. Bogdana Tu­do­rache, medic primar psihiatru in ca­drul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti, atra­ge atentia ca fenomenul depresie fiind mai frecventa decat diabetul ar trebui sa beneficieze de urgenta de un program national de sub­ven­ti­o­nare a costurilor tratamentului.

×
Subiecte în articol: depresie psihologie tulburari psihice