x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Idei pentru detoxifierea de primăvară

Idei pentru detoxifierea de primăvară

de Oana Portase    |    15 Apr 2016   •   19:22
Idei pentru detoxifierea de primăvară

Într-o lume în care suntem bombardați cu chimicale în mâncăruri, iar aerul este tot mai poluat, este indicat să ne ajutăm organismul să mai “respire” din când în când. De aceea mulți specialiști recomandă curele de detoxifiere. Aceasta se poate face în mai multe feluri; unele metode sunt recomandate, altele sunt contestate de specialiști. Varianta cea mai simplă este să îi dăm organismului o pauză de la alimentele grele și să mâncăm cât mai sănătos. Curele de detoxifiere sunt indicate oricând, însă cel mai bine e să ne apucăm primăvara și toamna, după ce organismul a fost supus firgului/căldurii excesive. Anca Alungulesei, expert în nutriție și trainer în alimentație raw vegan, ne dă câteva sfaturi pentru un corp sănătos.

 

Întâi ar trebui să înțelegem ce înseamnă detoxifierea. Anca Alungulesei explică faptul că  în nutriție, ca în orice alt domeniu, nu există un adevăr general valabil, iar părerile sunt bazate sau nu pe studii demonstrate științific. Anca mai spune că, de fapt, organismul nostru trece printr-un amplu proces de detoxifiere în fiecare zi și că problemele apar atunci când exagerăm cu alimentația. „Corpul are capacitatea naturală de a se detoxifia, însă problema se pune în momentul în care se supraaglomerează și se suprasolicită. Atâta timp cât se respectă nişte reguli alimentare și de digestie corectă a alimentelor, corpul are capacitatea de detoxifiere. Însă, în momentul în care aceste reguli nu mai sunt respectate din varii motive (ne supraalimentăm, inhalăm noxe, fum de ţigară, alcool, mâncare super-procesată etc)și înaintăm în vârstă, atunci corpul începe să nu mai facă singur față acestui proces și are nevoie de ajutor din partea noastră. Să-l ajutăm în procesul de detoxifiere, printr-o alimentație foarte uşor de digerat și prin diverse activităţi care ajută la detoxifierea organelor interne”, explică expertul în nutriție.

 

Trup, minte și suflet

Anca Alungulesei ne sfătuiește să nu uităm și de suflet atunci când pornim într-o cură de detoxifiere. Trupul se curăță și cu gânduri pozitive și cu relaxare, astfel că detoxifierea este un proces complex. „Detoxifiere fizică: alimentație (sucuri și post), mişcare, masaje, drenaje limfatice, saună; detoxifiere mentală: gândire pozitivă; detoxifiere sufletească: iertare și iubire necondiţionată. Toate aceste trei aspecte trebuie să fie coroborate astfel ca procesul să fie complet. Este ca un cerc care se închide”, spune Anca.

 

Ce consumăm într-o cură

„E indicat să consumăm cât mai multe alimente crude, sucuri și smoothie-uri verzi, deoarece sunt bogate în clorofilă care ajută la detoxifierea organismului și în special a ficatului. Să urmăm un program prestabilit de detoxifiere bazat pe sucuri naturale. Atenție, însă: acest program trebuie conceput de către un specialist, nu făcut acasă, după ureche. Sunt foarte importante sucurile pe care alegem să le bem, care sunt ingredientele și cât de echilibrată este rețeta. Ar putea exista riscul să «bem» mai multe fructe decât este cazul și atunci, datorită conţinutului mare de fructoză, să obţinem un alt efect decât cel aşteptat: să ne îngrăşăm. Durata unui program de detoxifiere pe bază de sucuri este de cel puțin 3 zile, pentru că abia după 3 zile încep să se vadă și efectele”, explică Anca Alungulesei.

 

Anca recomandă și alte metode complementare, pe lângă programul cu sucuri sau alimente, cum ar fi: colon hidroterapia, care ajută foarte mult la eliminarea toxinelor și dislocarea la propriu a depunerilor din colon, sauna (eliminarea toxinelor prin piele), drenajul limfatic și mişcarea (limfa ajută la eliminarea toxinelor).

Specialiștii recomandă să facem și mișcare, doar să avem grijă să nu ne obosim prea tare. Nu sunt indicate activitățile de tip cardio, ci plimbările lungi, alergatul ușor, pilates, yoga etc.

 

SUCURI RECOMANDATE

Sucul de iarbă de grâu – iarba de grâu se stoarce

Suc cu castraveţi, mar, salata, spanac, apio si pătrunjel

Smoothie cu apă din nuca de cocos, spanac, frunze de kale și ananas

Poate că ideea de a bea doar sucuri câteva zile îi sperie pe mulți. Cei care nu vor totuși să meargă pe aceasă variantă de detoxifiere pot alege varianta ceva mai „sigură”, prin alimentație. „Dacă nu vrem să bem sucuri, putem încerca cu hrană vie pentru o perioadă. Deci să eliminăm proteina de origine animală, lactatele, produsele procesate, de panificaţie și, în mod special, zahărul alb rafinat. Și în această perioadă vom consuma, într-un procent foarte mare, hrană crudă și restul gătit. Efectele nu se vor lăsa aşteptate. Starea de bine pe care o vom avea este cel mai bun indiciu că ne hrănim aşa cum trebuie”, mai spune Anca Alungulesei pentru Jurnalul Național.

 

„Detox de oraş”

Cei care nu au răbdare sau timp să își pregătească sucurile pentru detoxifiere au un aliat în Anca, la RawCoco. „De când am deschis RawCoco, am lansat și Detox Happy Body, primul program de detoxifiere cu sucuri din România pentru persoanele active. Este vorba despre un detox de oraş. Adică, îţi poţi continua activităţile cotidiene (job, familie, copii, sala etc.) și să bei sucuri toată ziua. În program sunt 8 băuturi, iar în total bem zilnic 3 litri de sucuri. Practic, înlocuim hrana solidă cu cea lichidă pentru câteva zile. Sucurile se beau din 2 în 2 ore și sunt livrate la domiciliu sau la birou, atât în Bucureşti cât și în țară. Preţul depinde de programul ales de fiecare (1 zi/3 zile/5 zile/7 zile) și poate varia între 169 lei și 1000 lei”, spune Anca Alungulesei.

 

Sănătatea la pahar

Anca își va împărtăși secretele cu toată lumea, pentru că luna viitoare va lansa pe piață cartea despre sucuri „Sănătate la Pahar. Ghid de introducere a sucurilor naturale în alimentația zilnică. Pas cu pas”.„Cartea s-a născut din dorinţa mea de a oferi tuturor un ghid practic prin care pot introduce sucurile în alimentaţia de zi cu zi. Conştientizând cât de important este un suc natural, stors prin presare la rece, realizăm, de fapt, că aceasta este o cale minunată de trecere de la «starea» organismului la «bunăstarea» acestuia”, încheie Anca.

×