x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ştergerea amintirilor traumatizante

Ştergerea amintirilor traumatizante

07 Iul 2015   •   16:43
Ştergerea amintirilor traumatizante

Persoanele care trec printr-o experienţă traumatizantă suferă adesea de sindromul stresului post-traumatic, care se manifestă prin stare de tensiune, insomnii, stres, anxietate şi depresie.

Cel mai adesea, aceşti oameni revăd anumite imagini traumatizante, fapt care îi face să retrăiască intens experienţa prin care au trecut. Cercetătorii cred că o soluţie pentru înlăturarea acestor imagini neplăcute din memorie este jucarea unor jocuri video, cum e Tetris-ul, de exemplu, în primele 24 de ore, după experienţa traumatizantă.

Studiul, făcut de cercetătorii de la Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit, din Marea Britanie, a mers pe ideea că anumite amintiri cu impact emoţional puternic pot fi reactivate.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă jucarea unor jocuri video poate reduce impactul emoţional al acestora. Subiecţii au fost împărţiţi în două grupuri cărăroa li s-au arătat două filmuleţe cu impact emoţional puternic, reprezentând un bărbat care se îneacă şi o fetiţă lovită de o maşină.

După 24 de ore, celor două grupuri le-au fost prezentate cadre din filme, pentru a le reactiva amintirile traumatizante, iar unul dintre grupuri a jucat timp de 12 minute Tetris. În zilele următoare, cercetătorii le-au cerut oamenilor să ţină un jurnal în care să noteze de câte ori le-au revenit în minte amintirile neplăcute.

Grupul care a jucat tetris a avut mai puţine astfel de experienţe. Studiul a fost publicat recent în revista Psychological Science iar cercetătorii spun că este nevoie de studii suplimentare, pentru a stabili felul în care jocurile video pot fi incluse în terapia celor care suferă de sindromul stresului post-traumatic.

Un studiu similar, din 2011, a arătat că simularea experienţelor traumatice, cu ajutorul realităţii virtuale, îi poate ajuta pe soldaţii cu sindrom post-traumatic să treacă mai uşor peste şocurile psihice survenite pe câmpul de luptă.

Jocurile de tip Tetris ar putea deveni o unealtă în tratarea efectelor traumatizante ale unor experienţe şocante pentru pacienţi.
 

×