x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sticks-uri periculoase

Sticks-uri periculoase

de Cristina Andreea Calin    |    10 Iul 2007   •   00:00
Sticks-uri periculoase

Nu are foarte multe ingrediente, insă cele folosite reprezintă un adevărat pericol pentru consumatori, in special pentru cei care suferă de diverse afecţiuni.

Intr-o singură pungă de Croco Sticks au incăput cu succes o serie de ingrediente care pot fi periculoase pentru sănătate: "făină de grău, grăsime vegetală, zahăr, sare (9%), drojdie, agent de afănare E 500 (carbonaţi de sodiu), corector de aciditate E 524 (hidroxid de sodiu)".

Ce bem, ce măncăm - E 524, sodă

Nu are foarte multe ingrediente, insă cele folosite reprezintă un adevărat pericol pentru consumatori, in special pentru cei care suferă de diverse afecţiuni.

Intr-o singură pungă de Croco Sticks au incăput cu succes o serie de ingrediente care pot fi periculoase pentru sănătate: "făină de grău, grăsime vegetală, zahăr, sare (9%), drojdie, agent de afănare E 500 (carbonaţi de sodiu), corector de aciditate E 524 (hidroxid de sodiu)". Produsul are şi o valoare energetică mare pentru 100 de grame de produs: 435 kcal/100 g. Valorile nutriţionale tot pentru aceeaşi cantitate sunt: "proteine 25%, lipide 6%, glucide 67%"

ANALIZĂ Produsul analizat intră in categoria snacks-urilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că are un conţinut ridicat de proteine care nu pot proveni numai din făina de grău, o parte insemnată putănd rezulta din cantitatea de drojdie folosită.

Din punct de vedere al profilului nutriţional produsul este dezechilibrat avănd un exces de glucide, unele cu index glicemic foarte ridicat. De asemenea, produsul are o densitate calorică foarte ridicată şi conţine o sursă de gluten. Se remarcă faptul că produsul are un conţinut foarte ridicat de sare, de care trebuie ţinut cont pe parcursul unei intregi zile pentru a nu se depăşi cantitatea maximă admisă de 6 g.

Producătorul nu specifică natura grăsimii vegetale. Aceasta poate fi hidrogenată, interesterificată sau cu conţinut ridicat de acizi graşi saturaţi.

Â

CONCLUZII. Specialistul ne spune că produsul nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, copiilor, persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor suferinde de artrite, artroze, diabeticilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, hipertensivilor. Este interzis celiachicilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum