Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 13 cele mai bune ierburi și condimente pentru pierderea în greutate

13 cele mai bune ierburi și condimente pentru pierderea în greutate

de Anastasia Paul    |   

Strategiile de pierdere în greutate se pot concentra adesea pe menținerea unui deficit de calorii, dar pierderea durabilă în greutate implică mai mult decât simpla restricție a aportului alimentar.

Gestionarea cu succes a greutății necesită o abordare holistică, care poate include adăugarea unor nutrienți care te pot ajuta să-ți sporești eforturile de scădere în greutate, inclusiv anumite ierburi și mirodenii.

Potrivit cercetărilor, multe ierburi și condimente pot susține pierderea în greutate prin stimularea metabolismului și scăderea poftei de mâncare.

Iată cele mai bune ierburi și condimente pentru a susține controlul greutății:

1. Schinduf
Este un condiment derivat dintr-o plantă cunoscută științific sub numele de Trigonella foenum-graecum Linn. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene dovedite, iar cercetările actuale indică că poate sprijini și eforturile de gestionare a greutății.

Într-un studiu, șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de 12 săptămâni și apoi au primit schinduf. Rezultatele au arătat că schinduful a suprimat în mod semnificativ greutatea corporală și acumularea de grăsime, reducând în același timp glucoza și rezistența la insulină. Dovezile indică faptul că schinduful poate activa calea de semnalizare a receptorului de insulină, ceea ce înseamnă că insulina crește absorbția de glucoză în celulele adipoase și musculare și scade inflamația în organism.

Cei care sunt alergici la schinduf pot prezenta efecte secundare, cum ar fi balonare abdominală, diaree, flatulență și glicemie scăzută.

2. Ginseng
Ginsengul oferă multe proprietăți de promovare a sănătății, așa cum o demonstrează rolul său în diferite remedii din plante antice. Compușii săi bioactivi pot juca un rol în gestionarea greutății prin mecanisme multiple. Ginsenozidele găsite în ginseng pot ajuta la combaterea inflamației cauzate de o dietă bogată în grăsimi și pot ajuta la reglarea apetitului.

Consumul de ginseng poate ajuta la prevenirea aportului excesiv de alimente prin reglarea leptinei, hormonul poftei de mâncare și scăderea absorbției de glucoză. Deși nu există o doză standardizată de ginseng pentru pierderea în greutate, un mic studiu care a implicat 10 participanți a constatat că 8 grame de extract de ginseng pe zi ajut[ la facilitarea pierderii în greutate atunci când este luat timp de 8 săptămâni.

3. Piper Cayenne
Ardeiul Cayenne, un tip de ardei iute, poate ajuta la pierderea în greutate. Conține capsaicină, care oferă ardeiului cayenne aroma sa picant[ și multe alte beneficii pentru sănătate. Capsaicina poate stimula metabolismul, crescând numărul de calorii arse zilnic și susținând un deficit caloric pentru pierderea în greutate.

În prezent, nu există o recomandare standardizată pentru ardeiul cayenne pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, un studiu recent a examinat efectele capsaicinei asupra greutății atunci când este administrată în doze de 2 sau 4 miligrame pe zi. Participanții la studiu au observat o scădere medie de 257 de calorii pe zi, secundară rolului capsaicinei în apetit.

4. Piper negru
Piperul negru, derivat din fructele plantei Piper nigrum, este un condiment de bază în majoritatea gospodăriilor. Conține piperin[, un compus responsabil pentru aroma sa puternică și are beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate.Piperina poate stimula metabolismul în timpul exercițiilor fizice prin reglarea metabolismului carbohidraților și grăsimilor. Adăugarea de piper negru la alimente poate crește substanțial arderea caloriilor și eforturile de gestionare a greutății.

În prezent, nu există o doză standardizată de piper negru pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, cercetări recente au descoperit că piperina orală, la o doză de 27 mg per kilogram de greutate corporală poate duce la o pierdere semnificativă în greutate în timp.

5. Turmeric

Este un condiment care sprijin[ pierderea în greutate. Principalul său compus bioactiv, curcumina, este responsabil[ pentru culoarea sa strălucitoare, aroma robustă și diverse beneficii medicinale.Curcumina are proprietăți antiinflamatorii care ajută la combaterea inflamației cauzate de stresul oxidativ și tulburările metabolice.

Compușii bioactivi ai turmericului pot sprijini pierderea în greutate prin îmbunătățirea sensibilității la insulină. Curcumina a fost legată de un control îmbunătățit al zahărului din sânge și la rezistența la insulină, ceea ce poate ajuta la prevenirea acumulării de grăsime.

Nu există o doză standardizată de turmeric pentru pierderea în greutate.

6. Scorțișoară
Scorțișoara este cunoscută pentru impactul său, bazat pe dovezi, asupra pierderii în greutate. Poate îmbunătăți metabolismul și crește nivelul de leptine, care sunt responsabile pentru reglarea apetitului. Scorțișoara poate sprijini pierderea în greutate prin influența sa asupra sensibilității la insulină. Cercetările au descoperit că scorțișoara poate îmbunătăți rezistența la insulină, poate sprijini controlul poftei de mâncare și poate reduce pofta pentru anumite alimente.

În plus, proprietățile antiinflamatoare ale scorțișoarei pot sprijini sănătatea generală și pierderea în greutate.1}ns[ unele cercetări indică faptul că trebuie să consumi o cantitate semnificativă de scorțișoară pentru a vedea rezultate benefice. Scorțișoara poate fi un agent complementar de slăbit, în doze de cel puțin 3 grame pe zi.

Scorțișoara poate interfera cu anumite medicamente, inclusiv cu cele care tratează hipertensiunea arterială și diabetul.

7. Chimen
Chimenul este făcut din semințele uscate, măcinate, ale plantei Cuminum cyminum. Pe lângă aroma sa delicioasă de nucă, chimenul oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate, în special pentru cei care încearcă să slăbească.

Un studiu din 2014 a constatat că adăugarea a 3 grame de chimen de două ori pe zi la o porție de iaurt a redus nivelurile serice ale colesterolului LDL și trigliceridelor, a crescut colesterolul HDL și a redus semnificativ greutatea, indicele de masă corporală (IMC) și masa de grăsime.

8. Oregano
plantă perenă cunoscută pentru aroma sa bogată, oregano oferă multe proprietăți medicinale care pot sprijini pierderea în greutate. Conține diverși compuși activi, inclusiv carvacrolul, care a fost cercetat pentru efectele sale potențiale asupra metabolismului și reducerii grăsimilor. Are proprietăți antioxidante și inhibă expresia proteinelor asociate cu acumularea celulelor adipoase.

Nu există o doză standardizată de oregano pentru pierderea în greutate.

9. Cardamom
Cunoscut științific sub numele de Elettaria cardamomum, este apreciat pentru aroma și compușii activi care oferă diverse beneficii pentru sănătate. Conține substanțe fitochimice și uleiuri volatile care pot sprijini pierderea în greutate prin diferite mecanisme. De exemplu, cercetările pe animale arată că acesta poate crește consumul de energie sau numărul de calorii arse zilnic.

Condimentul poate contribui la reducerea masei de grăsime corporală prin reglarea apetitului. În timp ce 3 grame de cardamom sunt mult de consumat într-o zi, condimentul este ușor de încorporat în diverse rețete. 

10. Caralluma Fimbriata
Caralluma fimbriata, o plantă suculentă comestibilă, întâlnită în mod obișnuit în regiunile uscate din Asia, a fost legată de pierderea în greutate datorită capacității sale de a suprima pofta de mâncare.Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele studii au descoperit că 1 gram de Caralluma fimbriata zilnic poate susține pierderea în greutate, în special în zona  abdominală. Influența sa asupra apetitului poate reduce senzația de foame și poate sprijini restricția calorică.

Multe suplimente de slăbit includ Caralluma fimbriata în lista de ingrediente. Cu toate acestea, poate fi consumat și întreg. În pofida aromei sale puternice, poate fi consumat crud, fiert sau adăugat în diferite sosuri și condimente.

11. Gymnema Sylvestre
Este o plantă care se găsește în mod obișnuit în India și este cunoscută pentru efectele sale asupra zahărului din sânge. Conține acid gimnemic, despre care știința spune că poate ajuta la reducerea gustului dule din alimente și a poftei de zahăr. Poate suprima absorbția glucozei și creșterea în greutate prin rolul său în controlul zahărului din sânge.

Dacă iei medicamente pentru diabet, ar trebui să fii precaut atunci când consumi Gymnema sylvestre, deoarece îți poate afecta nivelul glicemiei.

12. Extract de boabe de cafea verde
Extractul de boabe de cafea verde a câștigat atenția datorită profilului său antioxidant, despre care se spune că joacă un rol în pierderea în greutate. Conține acizi clorogenici și alți compuși bioactivi care influențează metabolismul grăsimilor, apetitul și producția de energie.
 Acizii clorogene din boabele de cafea verde pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce poate contribui la arderea grăsimilor.

Extractul de boabe de cafea verde este adesea folosit alături de o dietă sănătoasă. Însă nu există o doză standardizată pentru pierderea în greutate. 

13. Ghimbir
Ghimbirul, un condiment obținut din planta înflorită Zingiber officinale, este un aliment de bază în multe bucătării. A fost folosit ca agent de aromatizare și în medicina pe bază de plante de ani de zile, iar atunci când este inclus într-o dietă bine echilibrată, poate sprijini eforturile de scădere în greutate.

Un studiu a constatat că participanții care au consumat 2 grame de pudră de ghimbir zilnic, au experimentat o scădere în greutate cu o scădere semnificativă a IMC-ului şi controlul apetitului.

Există mai multe moduri de a savura ghimbir, inclusiv proaspăt, uscat și măcinat într-o pudră. Poate fi adăugat la mai multe preparate culinare, precum supe și linte, dar una dintre cele mai frecvente utilizări este ceaiul de ghimbir, potrivit health.com.

Subiecte în articol: slabit ierburi condimente
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri