Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 14 simptome ale creșterii nivelului de zahăr din sânge

14 simptome ale creșterii nivelului de zahăr din sânge

Glucoza este un tip de zahăr care provine din alimentele pe care le consumăm și este formată și stocată de către organism. Este sursa principală de energie și ajunge imediat în sânge, scrie homehealthyrecipes.com.

Hiperglicemia este termenul medical folosit atunci când nivelul de zahăr de sânge este ridicat, iar asta se întâmplă atunci când organismul nu are suficientă insulină (diabet de tip 1), sau când nu o poate folosi în mod corespunzător (diabet de tip 2). Dacă suferi de hiperglicemie timp de câteva luni, sau chiar ani, ochii, rinichii, sistemul nervos sau vasele de sânge pot suferi răni grave și permanente.

Au fost descoperite mai multe cauze ale creșterii nivelului de zahăr din sânge la cei care suferă de diabet și printre acestea se numără stresul, răceala, mâncarea în exces, lipsa sportului, deshidratarea, nerespectarea dozei suficiente de medicamente sau supradoza, consumul de steroizi.

Dacă ai mai mult zahăr în corp decât este necesare, asta nu înseamnă automat că ai diabet. Acesta este doar unul dintre simptome, iar un om poate să nu dea niciun semn ale acestei boli. Însă cele mai frecvente simptome includ: senzația de sete tot mai mare și mai accentuată, gura uscată, apetitul mare, urinarea frecventă și, sau în timpul nopții, pielea uscată, oboseală cruntă, dificultăți de concentrare, creșterea în greutate, în special pe abdomen, vederea încețoșată, impotența, vindecarea lentă a unor tăieturi, reapariția unor infecții mai vechi, probleme de stomac, probleme ale sistemului nervos.

Indicele glicemic (IG) pornește de la 0 și ajunge până la 100, iar asta arată nivelul de carbohidrați din alimente, care duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Mai jos aveți alimentele care au un IG scăzut, între 0 și 54, și vă ajută la menținerea greutății și a sănătății:

- o cană de humus - 6

- un ou - 0

- o jumătate de ceapă - 10

- o cană de broccoli – 10

- o cană de caju – 22

- o cană de alune – 15

- un grapefruit mare – 50

- o cană de cireșe – 22

- o cană de iaurt – 23

- un cârnat de curcan – 28

- un măr – 38

- o cană de fasole roșie – 31

- o cană de spaghetti – 42

- opt linguri de suc de roșii – 38

- opt linguri de suc de ananas – 46

- o cană de struguri verzi – 46

- o portocală medie – 48

- un morcov mare – 47

- o cană de mazăre – 54

- o banană mare – 52

Următoarele alimente trebuie consumate cu moderație, având un IG între 55 și 69:

- o lingură de miere – 55

- o cană de orez brun – 55

- o cană de orez alb – 64

- o porție de macaroane cu brânză – 64

- o cană de fulgi de ovăz – 58

Dacă în meniul tău zilnic, sau săptămânal sunt incluse următoarele produse alimentare, cel mai bine este să le elimini treptat și să le consumi cu o frecvență cât mai redusă:

- două căni de popcorn – 72

- o felie de pâine – 70

- un tort de orez – 78

- o gogoașă glazurată – 76

- un cartof copt – 85

- 50 de grame de glucoză – 100

- o porție de fulgi de porumb - 92

Subiecte în articol: glucoza glicemie hiperglicemiei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri