Jurnalul.ro Ştiri Externe 2,5 milioane de voturi au fost manipulate la referendumul din Turcia

2,5 milioane de voturi au fost manipulate la referendumul din Turcia

Este posibil ca voturile a 2,5 milioane de turci să fi fost ”manipulate” și astfel rezultatul recentului referendum constituțional să fie schimbat, spune un observator internațional într-un interviu pentru postul de radio ORF.

Alev Korun, un membru al misiune de observatori ai Consiliului European, a declarat că există suspiciunea ca voturile a 2,5 milioane de oameni ar fi fost manipulate, relatează Reuters citat de rt.com.

Korun a mai declarat că autoritatea electorală turcă ar fi validat în jur de 1,5 milioane de buletine de vot neștampilate.

Observatorii OSCE au criticat și ei măsura luată de autoritatea electorală spunând că: ”schimbarea criteriilor de validare au influențat semnificativ rezutatele, subminând o importantă protecție, contrazicând legea”.

Erdogan le-a răspuns observatorilor OSCE că el nu a ”văzut, auzit sau  recunoaște” raportul lor și le-a comunicat acestora că ar trebui ”să-și vadă de-ale lor”.

Autoritatea electorală turcă a criticat acuzațiile și au spus că decizia de a număra buletinele neștampilate a fost luată în ultimul moment, acest lucru ne fiind fără precedent și a dar vina pe greșeala membrilor unor comisii electorale.

”Din cauza acestor greșeli am luat decizia de a nu viola dreptul la vot și dreptul la o opinie”, a declarat președintele Înaltului Comitet Electoral, Said Guven.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri