Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 3 ceaiuri din plante pe care NU ar trebui să le bei când ai diabet

3 ceaiuri din plante pe care NU ar trebui să le bei când ai diabet

de Anastasia Paul    |   

Ceaiurile din plante par o băutură potrivtă pentru diabet, însă gândește-te de două ori înainte de a le consuma.

Ceaiurile din plante au devenit tot mai populare datorită în mare parte beneficiilor pentru sănătate. De la scăderea inflamației și la îmbunătățirea sănătății intestinale până la ameliorarea stărilor de greață, pare să existe un ceaiuri care vindecă orice boală, inclusiv diabetul.

Diabetul este o afecțiune cronică în care glicemia este prea mare. Cum se întâmplă? De obicei, după ce mâncăm carbohidrați, pancreasul eliberează hormonul insulină pentru a muta glucoza din sânge în celule pentru energie. În cazul diabetului zaharat, pancreasul nu produce suficientă insulină sau celulele noastre nu pot folosi insulina în mod eficient, ceea ce duce la niveluri crescute de zahăr din sânge. În timp, acest lucru poate duce la alte boli cronice, cum ar fi boli cardiovasculare, probleme de vedere, boli de rinichi și neuropatie.

De ce trebuie să fii atent la ceaiurile de plante

Te poate ajuta consumul de ceai de plante dacă ai diabet? Și este sigur? Nu neapărat, spune Erin Palinski-Wade, autorul cărții 2 Day Diabetes Diet. „Când ai o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul și iei medicamente, este important să te asiguri că nu există niciun pericol de a adăuga un supliment la rutina zilnică, inclusiv ceaiuri din plante”, spune aceasta. „Unele ceaiuri din plante pot interacționa cu medicamente sau au un impact periculos asupra nivelului de zahăr din sânge, așa că este întotdeauna important să verifici mai întâi orice nou regim cu medicul și/sau farmacistul.”

Există un alt motiv pentru a fi precaut cu privire la ceaiurile din plante. Întrucât ceaiurile din plante sunt, din punct de vedere tehnic, suplimente, Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) nu le reglementează în același mod ca alimentele și băuturile. Acest lucru a condus la îngrijorări cu privire la calitatea a ceea ce se află în plicul de ceai .

„Este important să te asiguri că orice suplimente pe care le iei, cum ar fi ceaiurile din plante, nu dăunează”, spune Lorena Drago, nutriționist specializat în diabet și nutriție multiculturală. „De exemplu, un ceai din plante ar putea interacționa cu unul sau mai multe dintre medicamentele tale, poate afecta nivelul de glucoză din sânge, poate provoca hipoglicemie și poate duce la alte probleme de sănătate.”

Ce ceaiuri din plante ar trebui să eviți dacă ai diabet

Ceai de Aloe Vera

Această plantă populară este folosită ca gel pentru ameliorarea durerii arsurilor solare. Dar poate fi găsită și sub formă de ceai. Cu toate acestea, Palinski-Wade recomandă prudență. „Cercetarile au aratat că aloe vera poate avea un efect negativ asupra glicemiei, provocând ingrijorare cu privire la scăderea drastică a glicemiei”, spune ea.

Deși cercetările sunt puține, un studiu mai vechi a explorat impactul pudrei de gel de aloe vera asupra răspunsului glicemiei și lipidelor din sânge la persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2. Concluziile arată că pudra de gel de aloe vera a dus la o reducere semnificativă a glucozei din sânge, a tensiunii arteriale și a colesterolului. Acest lucru ar putea suna încurajator. Însă aceste efecte puternice au un potențial dezavantaj deoarece ar putea provoca un nivel periculos de scăzut al glicemiei pentru persoanele care iau medicamente pentru scăderea zahărului din sânge, spune Palinski-Wade.

Ceai de mușețel

Acest ceai din plante a fost folosit de secole pentru a ajuta la somn, digestie, sănătate mintală, și multe altele. Însă dacă ai diabet și iei și anumite medicamente, cum ar fi diluanții de sânge, rrespectiv warfarina, mușețelul poate interacționa periculos cu acesta. De fapt, potențialele interacțiuni sunt atât de îngrijorătoare încât un studiu a sfătuit în mod special să nu se recomande mușețelul pacienților tratați cu warfarină din cauza potențialului de risc crescut de sângerare.

Mușețelul nu este însă o problemă pentru toți bolnavii de diabet doar pentru cei care iau anumite medicamente. Așadar, dacă îți place ceaiul de mușețel, discută cu medicul.

Ceai de schinduf

Schinduful are o istorie lungă ca remediu pentru gestionarea diabetului. Și știința este de acord. Cercetările sugerează că schinduful poate îmbunătăți glicemia, colesterolul și trigliceridele. În același timp, s-ar putea să nu fie sigur pentru toată lumea.

„Suplimentele de schinduf pot avea efecte hipoglicemice, determinând scăderea zahărului din sânge”, spune Drago. „În plus, ele pot interacționa cu medicamente care subțiează sângele, provocând îngrijorare pentru cei cu diabet și afecțiuni cardiovasculare.” Înainte de a utiliza schinduf ca ceai de plante sau supliment, discută cu medicul.

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă dacă ai diabet

Ceaiurile și suplimentele pot fi tentante, însă adevărata soluție pentru gestionarea diabetului este o dietă pentru scăderea zahărului din sânge plus exerciții fizice. De aceea, Palinski-Wade și Drago recomandă să te concentrez pe ceea ce este în bucătărie. Aceste sfaturi te pot ajuta să începi:

Fibre. Fibrele te mențin sătul și echilibrează zahărul din sânge. Adăugă un aliment bogat în fibre la fiecare masă și gustare. 
Asocieri. Fructele sunt grozave dar pentru o gestionare și mai bună a zahărului din sânge, asociază-l cu grăsimi și proteine ​​sănătoase care pot încetini digestia carbohidraților.
Legume. Legumele sunt cele mai prietenoase cu diabetul. Au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, fibrele lor ajută la sațietate. 
Supliment ca plasă de siguranță. În unele cazuri, anumite suplimente, cum ar fi vitamina B12, pot fi utile, mai ales dacă iei medicamentul pentru diabet Metformin, spune Drago. „Metformina blochează absorbția vitaminei B12 după un tratament îndelungat și este asociată cu alți factori de risc ridicat, cum ar fi vârsta înaintată și utilizarea de antiacide”, spune ea.
Monitorizează glicemia. „Îmi sfătuiesc pacienții să-și monitorizeze glicemia și să aibă  la ei tablete de glucoză sau surse de carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi sucul sau laptele”, spune Drago.

Concluzie
Anumite ceaiuri din plante pot interacționa cu tratamentele pentru diabet dar și cu alte medicamente. Dieteticienii îi sfătuiesc pe toți cei care trăiesc cu diabet să fie precauți cu ceaiurile din plante, în special cu aloe vera, mușețel și schinduf. În schimb, concentrează-te asupra modificărilor dietei și ale stilului de viață, cum ar fi să rămâi activ fizic și să mănânci mai multe fructe, legume, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase. Sunt cel mai bun remediu fără prescripție medicală pentru gestionarea diabetului!

Subiecte în articol: ceaiuri plante diabet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri