Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 sfaturi pentru o hidratare corespunzătoare pe caniculă

5 sfaturi pentru o hidratare corespunzătoare pe caniculă

de Maria Coman    |   

Vara aceasta e mai caldă ca de obicei și probabil tendința se va menține, așa că e un moment bun să ne schimbăm din obiceiuri. Cu siguranță ați tot auzit cât de important e ca organismul să fie hidratat, dar adesea uităm să bem apă. Aceasta întreține viața fiecărei celule din corpul tău,  sângele conține în proporție de 85% apă, mușchii - în proporție de 80%, iar creierul - 75%. Până și oasele au aproape o treime apă în compoziția lor.  Apa diminuează stresul, anxietatea, depresia, oboseala și ajută la reglarea ritmului normal al somnului. Dacă se întâmplă să bei cu doar jumătate de litru mai puțină apă decât necesarul zilnic, capacitatea ta de concentrare va scădea cu 20%. Multe dintre migrenele care te apasă pot fi cauzate de deshidratare.

Apa ajută, de asemenea, rinichii să elimine toxinele din organism. În caz contrar, rețin reziduurile care ne dau bătăi de cap, numite popular pietre la rinichi. Digestia lină, de la disoluția hranei până la asimilarea ei, se realizează cu ajutorul apei. În plus, aceasta are și efect laxativ, îndepărtând pericolul constipației. Și mușchii sunt dornici de hidratare, pentru a susține performanța fizică. La fel și hormonii sexuali, care contribuie la o viață intimă împlinită. Să nu uităm de minunile pe care le poate face apa pentru tenul tău, menținându-i elasticitatea și strălucirea. Deoarece contribuie la buna desfășurare a proceselor metabolice, apa este singurul lichid miraculos care te ajută cu adevărat să slăbești și să-ți menții greutatea. Asta și pentru că, în același timp, scade pofta de mâncare și prelungește senzația de sațietate.

Într-un top al calității apei, cea mai sigură este apa îmbuteliată la sticlă din sticlă, urmată de apa de la robinet. Conform ultimelor cercetări în domeniu, pe ultimul loc se află apa îmbuteliată la sticlă din plastic. Dar putem să îi dăm un gust apei, dacă o infuzăm cu fructe. Procedura e foarte simplă:  adăugăm fructe de pădure ori felii de lămâie, portocală, kiwi sau ananas, castraveți, de ce nu, într-o carafă cu apă. Pentru un plus de savoare, adaugă frunze proaspete de mentă sau busuioc. Vei obține o licoare aromată și fresh. De asemenea, ceaiul este un excelent detoxifiant. Dar este recomandat să îl bem neîndulcit, mai ales acum, în timpul verii. Pentru o porție de hidratare la care se adaugă și consistența hranei, specialiștii recomandă smoothie-urile obținute prin mixarea în blender a amestecurilor de fructe și de legume, la care se adaugă apă. A nu se confunda cu celebrele fresh-uri, preparate prin stoarcerea fructelor. Prelucrând astfel fructele, în pahar ajung doar apa și zahărul din vegetale, fără fibre, vitamine și fitonutrienți.

Legumele au în compoziție mai multe fibre, vitamine şi minerale decât fructele și poți atinge o senzație de sațietate mai îndelungată după ce le consumi. În plus, au mai puţine calorii şi sunt campioane la capitolul hidratare. Legumele cu cea mai mare cantitate de apă sunt castravetele, salata verde, țelina, ridichile, roșiile, ardeii, conopida, spanacul, broccoli. Dar să nu uităm de supe și ciorbe, surse de mare încredere pentru o bună hidratare. Alege supele de legume, supele slabe de pui sau ciorbele de pește, fără adaos de ulei. Pentru acrirea ciorbelor folosește borș tradițional, preparat în casă, sau zeamă de varză, cu proprietăţi probiotice benefice pentru reglarea tranzitului intestinal.

În general, este indicat să bem între 1,5 şi 2,5 litri de apă pe zi, mai exact 25 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram din corp. Cu acest calcul putem afla fiecare de câtă apă are nevoie organismul nostru, iar apoi, ca să și ajungem să le consumăm, e bine să ținem cont de următoarele:

  • Bea apă pe stomacul gol, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de micul dejun. Acesta poate fi primul gest de grijă pentru corpul tău, pe care să-l faci imediat după ce te trezești. Consumată pe stomacul gol, apa va stimula funcționarea sistemului digestiv, provocând o uşoară purgaţie.
  • Păstrează mereu în jurul tău sticle cu apă de jumătate de litru: pe birou, pe masa din sufragerie, pe noptieră, în mașină. Așa, îți vei aminti cu mai mare ușurință să bei mai multă apă.
  • Setează-ți alarme pe telefon care să te notifice la fiecare 2-3 ore să bei un pahar cu apă. Sau bazează-te pe aplicații specializate pentru acest lucru.
  • Mănâncă puțin mai picant pentru a-ți impulsiona organismul să ceară mai multă apă. Știai că ardeii iuţi şi condimentele picante stimulează sistemul imunitar?
  • Bea un pahar mare de apă de câte ori simți că ți-e foame, deși nu se apropie încă ora la care mănânci de obicei. De multe ori, senzațiile de foame și de sete pot fi ușor confundate. Dacă după câteva minute nu mai simți o presiune în stomac, înseamnă că îți era pur și simplu sete.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri