Memoria este una dintre cele mai mportante funcții ale creierului, astfel că este bine să introduci câteva lucruri în rutina ta de fiecare zi.
1. Micul dejun
Micul dejun este bine să conțină alimente sănătoase, care susțin sănătatea creierului și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Alimentele bogate în acizi grași omega-3, antioxidanții și cerealele integrale pot susține concentrarea și memoria.
2. Activități creative
Scrisul, desenul, învățarea unui instrument muzical poate stimula diferite zone ale creierului și poate intensifica funcția cognitivă.
3. Lumina naturală a soarelui
Lumina naturală a soarelui poate contribui la reglarea ritmului circadian și poateămbunătăți starea mintală. Expunerea la razele soarelui dimineața reglează somnul, ceea ce are un impact pozitiv asupra funcțiilor cognitive.
4. Sport
Exercițiile fizce practicate constant dimineața pot mări fluxul de sânge și pot stimula secreția de endorfine. Aceasta ajută funcțiile cognitive și starea mintală. Activitatea fizică regulată poate aduce beneficii pentru învățare și memorie deoarece sprijină procesul de formare a neuronilor.
5. Meditație
Meditația poate crește flexibilitatea cognitivă și atenția. Practicarea cu regularitatea poate scădea nivelurile de stres și poate susține activitățile cerebrale de a reține și procesa informații.
6. Învățare
Dacă alegi să te implici în activități de învățare, cum ar fi rezolvarea unui puzzle sau cititul unei cărți, aceasta poate stimula activitatea cerebrală. Activitățile cognitive matinale pot contribui la activarea căilor neuronale implicate în procesele de învățare și memorie.
Poți încerca și jocuri de cuvinte încrucișate, sudoku, cititul activ, jocurile de cărți, luarea notițelor și învățarea unei limbi străine.
7. Listă cu activități zilnice
Scrierea unei liste cu activități zilnicela primele ore ale dimineții te poate ajuta să-ți organizezi acțiunile și gândurile. Acest obicei reduce supraîncarcarea cognitivă și poate crește nivelurile de concentrare.
8. Curcumină
Curcumina este substanța care se găsește în rădăcina de turmeric. Aceasta face parte dintr-o categorie de compuși numiți polifenoli. Are proprietăți antioxidante puternice și efecte antiinflamatorii în organism, potrivit medicool.ro.