Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 9 alimente pentru o viață lungă și sănătoasă

9 alimente pentru o viață lungă și sănătoasă

de Anastasia Paul    |   

Legumele cu frunze de culoare verde închis protejează oasele și vederea, și sunt pline de compuși care luptă împotriva cancerului.

S-a dovedit că aceste alimente țin departe bolile, promovează sănătatea cardiovasculară și pot adăuga ani vieții tale. Desigur, este important să existe varietate și echilibru, dar anumite alegeri sunt indicate să fie consumate mai des.

Iată 9 alimente care te vor ajuta să trăiești mai mult și mai bine:

1. Ulei de măsline
Mai multe studii au legat acest ulei versatil - piatra de temelie a dietei mediteraneene - de longevitate. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate și este cunoscut pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială. De asemenea, poate oferi o anumită protecție împotriva bolii Alzheimer. Dacă vei trăi mult, s-ar putea la fel de bine să ai o piele grozavă! Uleiul de măsline poate fi aplicat ca o cremă hidratantă. Alege ulei extravirgin de bună calitate și folosește-l cu moderație.

2. Fructe de pădure
Toate fructele sunt bune pentru noi. Dar, în special, fructele de pădure intens colorate au multe avantaje: sunt bogate în flavoide, antioxidanți cunoscuți. Pigmenții antociani care conferă culoarea lor intensă au o serie de proprietăți de protecție împotriva bolilor. Și le puteți mânca învelișul, în care compușii sănătoși sunt mai concentrați. S-a demonstrat că fructele de pădure reduc tensiunea arterială crescută și riscul de infarct. Alege fructele de pădure exotice, precum goji și acai.

3. Somon
Consumul de somon pare să reducă insuficiența cardiacă, atâta timp cât este servit sănătos - copt, nu prăjit. Somonul este plin de acizi grași omega-3, un nutrient esențial pe care îl putem obține doar din dietă. Este esențial în reducerea inflamației din organism. Alți pești indicați sunt macrou și peștele albastru. Cercetările au arătat că suplimentele cu ulei de pește nu oferă aceeași protecție împotriva insuficienței cardiace ca și consumul de pește.

4. Cereale integrale
Într-un studiu care a urmărit mai mult de 300.000 de bărbați și femei cu vârste peste 50 de ani, cei care au avut cea mai mare cantitate de fibre în dieta lor, în special din cereale integrale, au fost cel mai puțin probabil să moară în anii care au urmat. (Același studiu a arătat că și-au păstrat aspectul mai mult timp!) Cerealele integrale sunt cunoscute că ajută inima, luptă împotriva cancerului și ajută la prevenirea diabetului. Încearcă o varietate de cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz, mei, orez brun, teff și amarant.

5. Ciocolata neagră
Arborele de cacao a crescut inițial în America Centrală și de Sud, iar boabele sale au fost folosite ca monedă de schimb. Cercetările au legat consumul de cacao de sănătatea ficatului și cardiovasculară, și de forma mentală. Ciocolata trebuie să c onțină cel puțin 65% cacao. Ciocolata cu lapte și ciocolata albă nu conțin atât de mulți flavonoli (antioxidanți) și, în plus, pot fi bogate în grăsimi și zahăr.

6. Nuci
Nucile, migdalele și nucile pecan sunt cunoscute pentru îmbunătățirea nivelului de colesterol și pot ajuta la protejarea împotriva cheagurilor de sânge și a atacului de cord. Cercetările arată că acestea pot controla glicemia, pot reduce apetitul și pot ajuta la gestionarea greutății. Într-un studiu efectuat pe peste 100.000 de bărbați și femei, rezultatele au arătat că cei care au consumat în mod regulat nuci au trăit o viață mai lungă și mai sănătoasă. Este mult mai sănătos să mănânci nuci fără acele învelișuri zaharoase sau sărate.

7. Verdețuri

Ieri a fost spanac, azi e kale, dar totul e bine. Legumele cu frunze de culoare verde închis (alte alegeri de top sunt guliile și napii) sunt bogate în vitamine, magneziu, calciu și compuși care luptă împotriva cancerului. Acestea protejează oasele și vedere,a și pot contribui la o bătrânețe sănătoasă. Verdețurile sunt bogate in fibre, dar sarace in calorii, asa ca te satură fara a te îngrășa.

8. Leguminoase
Studiile arată că o dietă bogată în leguminoase (fasole, linte și năut) previn bolile coronariene și îmbunătățesc glicemia. Un studiu australian asupra seniorilor din patru țări a constatat că toți aveau ceva în comun: cei care au mâncat cele mai multe leguminoase erau cel mai probabil să fie în viață 7 ani mai târziu. Alunele sunt de fapt leguminoase. Dar un studiu din 2013 arată că oamenii care mănâncă nuci zilnic trăiesc mai mult, iar alunele au fost unele dintre nuciferele studiate. 

9. Iaurt
Ne place iaurtul pentru că ne oferă toate beneficiile de vitamine, minerale și calciu ale unui produs lactat. Dar conține și Lactobacillus acidophilus, o bacterie prietenoasă care poate omorâ microorganismele care provoacă boli din corpul nostru. Iaurtul este folosit pentru a trata orice, de la colesterol ridicat la diabetul de tip 2 sau la tulburările intestinale. Consumul de iaurt pare să întărească sistemul imunitar. Alege iaurt simplu, cu conținut scăzut de grăsimi, notează everythingzoomer.com.

Subiecte în articol: alimente sanatate longevitate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri