Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți pentru copiii toamnei

9 cărți pentru copiii toamnei

A început școala, nu-i loc de întors, ori tocmai de aceea vă las mai jos câteva recomandări de lectură calde ca vara ce tocmai s-a estompat. Hai, îndrăzniți, cărțile (citite) vă vor ușura și colora armonios viața.

1. Cine a fost Ecaterina cea Mare

Autori: Pam Pollack și Meg Belviso

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Petru Aron Costeschi

Cine a fost Ecaterina cea Mare?

- Tânără prințesă care s-a căsătorit cu un membru al familiei regale rusești;

- Împărăteasă care a transformat Rusia într-una dintre cele mai mari puteri ale Europei;

- Cel mai longeviv lider feminin din istoria Rusiei.

✔ Toate cele de mai sus!

2. Superputeri

Autoare: Renee Jain și dr. Shefali Tsabary

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Ioana Hodor

Iată instrumentul perfect pentru copiii care se confruntă cu diverse provocări sociale și emoționale într-o lume din ce în ce mai (de)conectată! Ghidul creat de două experte în psihologie - plin de ilustrații și chestionare distractive - îi va ajuta pe copii să transforme stările copleșitoare într-unele pozitive. 

3. Bunicul de ciocolată

Autori: Narine Abgarian și Valentin Postnikov

Editura: Humanitas Junior, 2024

Traducere: Elena Drăgușin-Richard

Viața lui Martin și a surorii lui, Matilda, se transformă într-o aventură plină de haz din clipa când vine în vizită Oscar, un bătrânel cât se poate de neobișnuit, căruia îi plac atât mult dulciurile, încât copiii l-au poreclit „bunicul de ciocolată”. Totul este cu susul în jos la acest bunic simpatic: dieta lui constă din căsuțe de turtă dulce, torturi de caramel, prăjituri de ciocolată, cuiburi cu nucă, înghețată de vanilie și alte bunătăți, în vreme ce ghiveciul de legume trebuie mâncat cu mare grijă, căci îngrașă! Unde mai pui că bunicul doarme cu capul în jos, lipit cu ghetele de tavan!

În așteptarea faimosului Târg al dulciurilor din Bergen, la care bunicul speră să câștige medalia de aur, cei doi copii, împreună cu bătrânul buclucaș, trec prin peripeții care mai de care mai amuzante și încearcă în același timp să dejoace planurile celor trei surori Paulsen, niște bătrâne acre care strică dinadins dulciurile din cofetăriile orașului, presărând pe ele sare, piper și praf de ghimbir. La toate acestea se adaugă misterul cufărului de pe verandă, un mâner de umbrelă cu inscripții stranii și o urmărire ca-n filme.

O poveste cu parfum de Crăciun, plină de veselie și de ghidușii.

4. Lumea poveștilor lui Dickens

Autori: Angela McAllister

Editura: Humanitas Junior, 2024

Ilustrații: Jannicke Hansen

Descoperă poveştile unuia dintre cei mai mari romancieri din toate timpurile, rescrise pentru copii şi adunate într-o carte frumoasă, care păstrează nealterate spiritul şi stilul lui Dickens şi al vremurilor sale: Oliver Twist; Vechiul magazin de antichităţi; David Copperfield; Marile speranţe; Poveste despre două oraşe; Poveste de Crăciun; Nicholas Nickleby; Timpuri grele.

5. Nenumăratele măști ale lui Andy Zhou

Autor: Jack Cheng

Editura: Corint, 2024

Traducere: Loredana Voicilă

Andy Zhou, un băiețel creativ și curajos, s-a obișnuit să fie întocmai cum se așteaptă cei din jur de la el: copilul bun, pentru părinții și bunicii care vin în vizită din Shanghai, sau amicul săritor al lui Cindy, cea mai bună prietenă a sa, când vine vorba de planuri rebele. Astfel, când Cindy îi propune, în prima zi din clasa a șasea, să participe la audițiile pentru Mișcare, spectacolul de dans organizat de școala lui, cum ar putea Andy să refuze? Curând însă, îl încearcă o mulțime de sentimente contradictorii, de la stinghereala pe care o simte când e printre ceilalți dansatori ori bătaia de cap pe care i-o dă noul partener de laborator, Jameel, până la acuitatea cu care observă tensiunile dintre tatăl și bunicul lui. Apoi, odată cu discuțiile despre filmele de animație, bomboanele Hi-Chew și desenul cu șopârla, legătura dintre el și Jameel ia o altă întorsătură, aducând noi provocări, dar și încurcături. Indiferent cât de mult îi pasă lui Andy de prietenii și familia lui, îi este greu să nu șovăie între multitudinea de feluri în care poate fi, nenumăratele fețe pe care le poartă, însă și mai greu îi este să înțeleagă dacă vreuna dintre aceste măști este el - în realitate.

O poveste excelentă și plină de haz, despre familie și prietenie, identitate și creativitate, dar și despre discrepanța culturală dintre generații (bunicii imigranți, părinții și nepoții crescuți într-o societate diferită), romanul lui Jack Cheng abundă de umor, sinceritate și dragoste nemărginită.

6. Ordinul întunericului

Autoare: Philippa Gregory

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Luminița Gavrilă

Copilul zânelor, primul roman din seria „Ordinul Întunericului”, urmărește aventurile lui Luca Vero și ale Isoldei, doi tineri curajoși care înfruntă cele mai mari pericole și dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale lumii medievale.

Italia, 1453. Toate semnele arată că se apropie sfârșitul lumii. Învinuit de erezie și alungat din mănăstire, Luca Vero, un tânăr de șaptesprezece ani, intră în rândurile unui ordin religios misterios și este trimis să cerceteze răul care se răspândește pe tot cuprinsul Europei. Așa o întâlnește pe Isolda, o fată de șaptesprezece ani închisă într-o mănăstire de propriul ei frate ca să nu poată moșteni averea tatălui. Când maicile de-acolo încep să umble în somn și să aibă viziuni ciudate, Isolda este acuzată de vrăjitorie, iar Luca, trimis să o cerceteze, o ajută în schimb să fugă. Nevoiţi să înfrunte cele mai mari temeri ale lumii medievale - magia neagră, vârcolacii și nebunia -, Luca și Isolda pornesc în căutarea adevărului, a propriului destin și a dragostei, aventurându-se într-o călătorie în lumea necunoscută spre figura istorică ce apără graniţele creștinătăţii și cunoaște secretele Ordinului Întunericului.

7. Povești care te trag de mânecă

Autoare: Adriana Ștefan

Editura: Humanitas Junior, 2024

Ilustraţii: Bianca Bratu

„Cu un titlu cât se poate de nimerit, acest volum de povești contemporane exact asta face: te trage de mânecă și te ia pe sus iute-iute, fără să-ţi dea răgaz să te minunezi sau să te răzgândești, și te duce într-o lume care seamănă pe ici, pe colo cu a noastră. Cufundându-te în ea, nici nu știi când a fugit timpul și ai terminat cartea, trecând de la veselie la duioșie, de la hohote de râs la mici tristeţi, de la mirare la ușurare, într-un carusel colorat de întâmplări și de emoţii. Copiii se vor regăsi cu siguranţă în aceste povești tandre și amuzante, unde tabletele (nu cele de ciocolată, ci celelalte) și frigiderele există alături de vrăjitori și vrăjitoare (unele dintre ele ţinute prizoniere în dulap), de piraţi care înoată în borcane de iaurt, de prinţese care poartă tricou cu Metallica ori de cifre care se iau la harţă și ajung la tribunal. La final rămâi cu entuziasmul și bogăţia interioară pe care Adriana Ștefan le trezește cu ușurinţă în cititori, deoarece se află cu siguranţă în posesia baghetei magice a scrisului” - Ana Alfianu, autoarea cărții Val și Cetatea Sufletelor.

8. Sărind prin umbre

Autor: J.M. Forster

Editura: Corint, 2024

Traducere: Ioana Radu

Alergia la soare îl forțează pe Jack Phillips să rămână în umbră, singur și predispus la răni ce-i pun viața în pericol de fiecare dată când pășește în lumină. Săriturile pe acoperișuri la apus îl fac să simtă că trăiește. Că e liber. Apoi, boala lui Jack se agravează brusc, iar singurul care îl poate salva este tatăl său, de profesie om de știință, care a dispărut. Băiatul și noua lui prietenă, Beth, se înscriu într-o cursă neobișnuită după indicii din trecutul savantului, dar cei doi nu au habar despre ce urmează să descopere. Sunt bombardați la fiecare pas de zvonuri șocante și secrete întunecate. Pe acoperișuri, Jack e neînfricat. Își va găsi însă curajul să înfrunte adevărul?

O aventură emoționantă!

9. Timpul posibilităților

Autoare: Ana Dragomir

Editura: Pandora M, 2024

Ilustrații: Sidonia Călin

Într-un ținut îndepărtat - atât în timp, cât și în spațiu - un rege nefericit poruncește arderea tuturor cărților. Au mai făcut-o și alți regi din lumea asta, dar nimeni n-a fost atât de îndârjit ca Leo împotriva imaginației și a cuvântului. Din fericire însă, o mână de curajoși hotărăște că lumea nu poate exista fără magia cuvântului și pornește într-o aventură fantastică menită să salveze basmele de un tiran care ascunde în suflet o mare tristețe. Va reuși frăția condusă de Miranda, fata cu părul de culoarea focului, să readucă oamenilor poveștile și să reînvie imaginația și reveria într-o lume stearpă și sălbatică?

Ana Dragomir are 17 ani și locuiește în București. A debutat în anul 2019, cu În căutarea inspirației, o poveste emoționantă și antrenantă despre puterea imaginației și despre călătoriile care ne aduc prieteni pe viață. După un an a lansat Praf de zâne, în care ne convinge că lumea poveștilor este la fel de importantă pentru copii și pentru părinți. Adoră să-și petreacă timpul liber în natură, la țară - locul care a inspirat-o să scrie cea de-a treia carte, Copacul. Ana este pasionată de lectură, iubește Marea Britanie și îi place să inventeze povești care să facă lumea mai frumoasă. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri