Jurnalul.ro Ştiri Justitie Accidentul mortal al ex-ministrului Chițoiu, judecat la ralanti

Accidentul mortal al ex-ministrului Chițoiu, judecat la ralanti

de Mariana Zaharia    |   

Procesul de ucidere din culpă al fostului ministru al Finanțelor Daniel Chițoiu bate pasul pe loc de peste un an și jumătate. Nemulțumit de concluziile procurorilor și ale experților, acesta a depus contestații de fiecare dată când a avut prilejul. La Judecătoria Pitești, dosarul a stat în camera preliminară mai bine de un an. Deși există o sentință definitivă privind legalitatea sesizării instanţei, procesul a mai luat o pauză de cinci luni, atât de lung fiind termenul până la începerea judecării pe fond.

 

Dosarul lui Daniel Chițoiu a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Pitești în august 2020. Primul termen de judecată, în camera preliminară, a început la o săptămână. Dar Judecătoria Piteşti a dat undă verde începerii procesului abia peste un an, după ce s-a stabilit că administrarea probelor şi a actelor din dosar a fost făcută legal. În aceeaşi zi în care a fost dată decizia, Daniel Chiţoiu a contestat-o, la fel cum a procedat în fiecare fază a urmării penale. Astfel, procesul s-a mutat la Tribunalul Argeş, acolo unde, după trei luni a fost respinsă contestaţia. Teoretic, din acel moment, ar fi trebuit să înceapă judecata pe fond, decizia fiind definitivă. În mod surprinzător însă, pe rolul Judecătoriei Piteşti, următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna februarie a anului viitor, peste alte cinci luni! În acest fel, rudele celor decedați mai au de așteptat până când se va face dreptate. 

 

Una dintre victime s-a înțeles cu inculpatul

 

Termenul lung a fost remarcat şi de părţile civile din dosar. „În proces mai suntem părți civile eu, sora, fiica și nepotul meu. Ceilalți (n.r. - una dintre victimele accidentului şi rudele acesteia) au făcut o înțelegere și au renunțat la urmărirea penală. Şi avocatul meu a fost uimit de termenul lung. Nu ştiu care este motivul. Nu vom depune contestaţie. Nu ştiu cum sunt procedurile acum, în pandemie. A mai fost un termen aşa de lung, dar era în starea de urgenţă. Chiar dacă au mai trenat, au fost motive obiective, mă refer la expertiză, dar, poate, şi subiective”, a spus Daniel Pristavu, fiul celor doi soţi uciși în accident.

Potrivit prevederilor legale, poate fi depusă contestaţie de durată a procesului de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente, dar și de procurorul care a instrumentat dosarul, pentru dosarele care au cel puțin un an de la trimiterea în judecată. Deocamdată niciuna dintre părți nu a făcut-o!

 

Pe data de 26 decembrie 2019, Daniel Chiţoiu a provocat un accident în localitatea Zamfirești, din Argeș. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 82 de ani au murit în urma impactului, iar o rudă de-ale lor a fost grav rănită.

Subiecte în articol: daniel chitoiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri