Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Marinescu: Orice pacient cu HIV - SIDA în maximum o săptămână intră pe tratament

Adrian Marinescu: Orice pacient cu HIV - SIDA în maximum o săptămână intră pe tratament

de Redacția Jurnalul    |   

Tratamentul este la îndemână în România pentru orice pacient diagnosticat cu HIV - SIDA, acesta fiind disponibil în aproximativ o săptămână, a declarat miercuri directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu a participat miercuri online la dezbaterea "Infecţia HIV în România - prevenire, diagnostic, tratament, protecţie socială" - organizată de Federaţia UNOPA în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Centrul Român HIV/SIDA, Academia Europeană HIV/SIDA şi Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer" al Academiei Române.

"Putem să spunem că în România (...) lucrurile se întâmplă în felul următor: dacă am un diagnostic astăzi pentru pacientul cu HIV - SIDA, cel mai repede probabil, în maximum o săptămână, acel pacient intră pe tratament. Putem să spunem că avem un tratament care este la îndemână pentru orice pacient care este diagnosticat. Din păcate, problema pe care o avem este legată de sub-diagnosticare, pentru că este evident că sunt şi pacienţi, şi aici vorbim despre consumatorii de droguri, vorbim de cei care poate nu au un acces facil la sectorul medical, ajung să nu facă un screening suficient de dinamic, ajung să nu fie testaţi suficient de des în aşa fel încât nu avem un diagnostic", a spus medicul.

El a afirmat că sunt locuri în ţară unde evaluarea acestor pacienţi nu se face "chiar cum ar trebui".

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri