Jurnalul.ro Special Anchete Mazilirea lui Nazare din Guvern și calculul cinic al lui Cîțu pentru a forța administrarea vaccinurilor în plus, cumpărate inutil

Mazilirea lui Nazare din Guvern și calculul cinic al lui Cîțu pentru a forța administrarea vaccinurilor în plus, cumpărate inutil

de Ion Alexandru    |   

Alexandru Nazare este singurul membru al Cabinetului PNL-USR-UDMR care s-a opus achiziționării zecilor de milioane de doze de vaccin în plus față de necesarul pentru a imuniza toată populația eligibilă.

Ministerul Finanțelor a respins avizarea memorandumurilor inițiate de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, atrăgând atenția că sumele necesare achitării acelor doze depășeau chiar fondurile existente în Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului. Câteva luni mai târziu, Alexandru Nazare era remaniat din Executiv, Iohannis punându-l interimar la Finanțe chiar pe Cîțu. La o lună după ce DNA a deschis dosarul „Vaccinurilor”, Cîțu a încercat vaccinarea forțată a românilor de peste 18 ani, printr-o lege care ar fi permis accesul la locul de muncă doar cu dovada imunizării sau a testării. Planul era să se consume cât mai multe din dozele cumpărate în plus, inclusiv ca acest plan să se prelungească pe următorii doi ani și să se ajungă la vaccinarea a 18,9 milioane de persoane. Printre cei care au contribuit la picarea legii în Parlament a fost chiar Alexandru Nazare.

În referatul DNA prin care s-a solicitat ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a ex-miniștrilor URS ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzați de abuz în serviciu în legătură cu achiziția, în surplus, de vaccinuri în valoare de peste 1 miliard de euro, este devoalat modul în care ministrul Finanțelor de la acel moment, Alexandru Nazare, s-a opus acestei operațiuni, refuzând să avizeze memorandumurile aprobate de Guvern și atrăgând atenția că se făceau cheltuieli bugetare mamut, nejustificate.

Ministerul Finanțelor a sesizat achiziția unui număr mult mai mare de doze de vaccin decât ar fi fost necesar. Mai mult, a arătat că Soldul Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului era, atunci, de 537.959.000 de lei, sumă insuficientă pentru a acoperi solicitarea din memorandum. Ministerul Finanțelor arăta, de asemenea, că nu poate avea calitatea de coinițiator, dat fiind faptul că, potrivit HG 34/2009, instituția nu are atribuții în domeniul sănătății. „După cum reiese din datele prezentate, au fost contractate sau urmează să fie contractate, conform prezentului memorandum, un număr de 53.188.626 de doze de vaccinuri pentru o țintă de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru a fi vaccinate. Acest total este de 2,5 ori mai mare decât numărul pentru vaccinarea cu două doze a întregii populații”, semnala Ministerul Finanțelor.

Remaniat, după ce a refuzat să cauționeze memorandumurile

Printr-o altă adresă, din 2 aprilie 2021, Ministerul Finanțelor a solicitat Ministerului Sănătății să transmită fundamentarea detaliată a cheltuielilor pe care le estimează cu Programul național de vaccinare, precum și sumele și termenele de plată aferente acestor doze. Iar, în cadrul ședinței de Guvern din 18 martie 2021, în care s-a dezbătut memorandumul privind aprobarea celui de-al doilea contract cu Moderna, în valoare de 151,5 milioane de euro, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a atras atenția asupra numărului mare de vaccinuri care urmau să fie achiziționate. La fel s-a întâmplat și cu memorandumul semnat de Ioana Mihăilă.

La data de 8 iulie 2021, Florin Cîțu a luat decizia de a-l remania pe Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor. Inițial, Cîțu a spus că remanierea trebuia să aibă loc înainte de rectificarea bugetară, lăsând să se înțeleagă că au existat diferende de opinie între cei doi pe acest subiect. Fostul premier i-a cerut demisia lui Nazare, însă acesta a refuzat să se supună. Motiv pentru care l-a remaniat, anunțându-l sec că a transmis la Palatul Cotroceni documentele pentru a-l da afară din Guvern. Imediat, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de remaniere și l-a numit pe însuți Florin Cîțu în funcția de ministru interimar al Finanțelor.

 

Când paguba a ieșit la iveală, a inițiat o lege prin care să se acopere

Reamintim că DNA s-a sesizat din oficiu, la data de 15 septembrie 2021, și a înregistrat dosarul 243/P/2021 pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fiind începută urmărirea penală.

O lună fără o zi mai târziu, Florin Cțîu, în calitate de senator, și vicepremierul Kelemen Hunor (deputat) și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (senator), au depus la Senat Legea 454/2021 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, în perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unităților publice și private.

Legea lui Cîțu prevedea interzicerea accesului la locul de muncă, la stat și la privat, salariaților care nu prezintă certificatul digital din care să rezulte fie că s-au vaccinat, fie că s-au testat RT PCR pe banii lor. Pentru cine nu prezenta acest certificat, se suspenda contractul de muncă pe o perioadă de 30 de zile, iar, la expirarea acestui termen, salariatului în cauză i se desfăcea contractul de muncă. Mai mult, șefii care ar fi îndrăznit să-și primească la locul de muncă salariații care nu dețineau acest certificat ar fi trebuit să fie amendați cu până la 100.000 de lei.

 

 

Cum plănuia fostul premier să administreze 56,7 milioane de doze, în România

De ce a inițiat Cîțu o asemenea lege, la o lună după ce DNA a deschis dosarul „Vaccinurilor”? Simplu! Încă din 31 mai 2021, Cîțu a declarat, în ședința de Guvern, că se previzionează vaccinarea a 70% din populația totală rezidentă a României până în toamna aceluiași an (adică 13,5 milioane de persoane), din 15.684.619 persoane de peste 18 ani, așa cum rezulta din statistica INS. Mai mult, ex-premierul a precizat, tot atunci, că ia în calcul, după ce s-ar fi atins acest deziderat, vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 12 ani (16,9 milioane de persoane), iar, în următorii doi ani, să se ajungă la o vaccinare de 18,9 milioane de persoane.

Problema este că, între 12 decembrie 2020 și 17 septembrie 2021, conform DNA, s-au vaccinat 8.131.247 de oameni în România, fiind folosite 16.924.700 de doze de vaccin. Astfel că au rămas neutilizate 73.470.356 de doze, inclusiv cele contractate în plus. Legea lui Cîțu cu vaccinarea obligatorie ca să ai acces la muncă ar fi condus la vaccinarea a restului de 7.553.372 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Iar, în situația în care toate aceste persoane ar fi acceptat două doze plus una de rapel, s-ar fi ajuns la un consum de 22.660.116 doze din cele cumpărate în plus. Apoi, dacă planul mergea până la capăt, vaccinând 18,9 milioane de români, cu câte 3 doze, ar fi însemnat un consum de 56.700.000 de doze. Chiar și asa, Guvernul a contractat cu peste 33 de milioane de doze de vaccin în plus.

Spre disperarea lui Cîțu, în 27 octombrie 2021, legea vaccinării forțate a picat în Senat. Organică fiind, era nevoie de 86 de voturi pentru. A obținut numai 67. Iar, de la PNL, s-au abținut doi senatori. Unul este chiar Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor dat afară din Guvern pentru că s-a opus acestei afaceri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri