Jurnalul.ro Ştiri Externe Algele supranumite "lacrimile albastre" din Marea Chinei de Est sunt foarte toxice

Algele supranumite "lacrimile albastre" din Marea Chinei de Est sunt foarte toxice

În nopţile de vară, cuplurile de îndrăgostiţi coboară pe plajele insulei taiwaneze Matsu pentru a se bucura de spectacolul vizual al unor microorganisme dinoflagelate supranumite "lacrimile albastre", care fac parte din plancton şi au o bioluminiscenţă albastră, însă, conform unui nou studiu, aceste microorganisme, după ce se hrănesc, devin extrem de toxice, informează Live Science.

Pătura de dinoflagelate care acoperă apele în zona de coastă în Marea Chinei de Est este foarte toxică şi creşte în dimensiuni de la an la an.

"Oamenii cred că este ceva romantic, ceva frumos de văzut pe timpul nopţii. Însă (aceste organisme) sunt toxice", a precizat Chanmin Hu, oceanograf la Universitatea din Florida de Sud şi co-autor al acestui studiu.

Hu şi echipa sa de cercetători au apelat la date adunate din satelit pentru a observa evoluţia păturii de alge de-a lungul timpului. După analiza a peste 1.000 de imagini din satelit obţinute în interval de 19 ani, au ajuns la concluzia că pătura de alge, situată de obicei lângă ţărm, se extinde spre adâncurile mării şi pune în pericol alte organisme marine.

Fenomenul "lacrimilor albastre" pune în pericol viaţa marină, de la peşti până la ţestoasele de apă şi îi poate îmbolnăvi chiar şi pe oameni. Dinoflagelatele nu sunt toxice în sine, ci devin aşa după ce se hrănesc. Ele consumă alte alge, şi pe măsură ce se hrănesc, elimină în mediul înconjurător amoniac şi alte substanţe chimice toxice. mai mult decât atât, aceste organisme respiră tot oxigenul din apele în care se dezvoltă.

"Nivelul oxigenului din apă ajunge atât de mic încât multe alte vieţuitoare acvatice mor", conform lui Hu.

Originile acestui fenomen nu sunt cunoscute, însă, conform lui Hu şi colegilor săi, aceste explozii de dinoflagelate din apele mării Chinei de Est ar putea să fie legate de poluarea cu pesticide şi fertilizatori din agricultură, poluare care ajunge în râul Yangtze şi de acolo se varsă în mare.AGERPRES

Subiecte în articol: alge Marea Chinei toxice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri