Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alimentul care a înlocuit pâinea pe masa românilor. Vânzări de peste 1 miliard de lei în 2024

Alimentul care a înlocuit pâinea pe masa românilor. Vânzări de peste 1 miliard de lei în 2024

de Redacția Jurnalul    |   

Până de curând, românii erau mari iubitori de pâine, însă în ultimii ani aceștia au început să-și schimbe preferințele.

Alimentul favorit este orezul, iar vânzările au depășit 1 miliard de lei în 2024. 

Orezul este inclus în sarmale, pilaf, garnitură, sendviș, orez prăjit, tăieței din orez. Totodată, românii par să prefere și sushi, întrucât vânzările au crescut cu 30% în ultimul an. 

"În comparaţie cu acum 8ani de zile, când foloseam 100-150 de kilograme pe lună, în momentul de faţă ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locaţiile", spune Răzvan Dumitru, bucătar restaurant asiatic.

Citiți și Vara în bucătărie: 5 meniuri de neratat în luna august 2024

Se pare că migrația asiaticilor din ultimii ani a contribuit la consumul tot mai mare al acestei cereale în ţara noastră. 

"Avem foarte, foarte mulţi clienţi români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez: avem şi prăjituri din orez", spune Roxana, proprietar restaurant Sri-Lankez.  

Culturile de orez se diminuează

În pofida cererii tot mai mari  suprafaţa cultivată la nivelul ţării a scăzut de trei ori în ultimii 5 ani.  Au rămas mai puţin de 20 de orezării în judeţele Timiş, Bihor, Brăila, Ialomiţa, Dolj şi Olt. 

Acest lucru înseamnă că producem doar 20%din orezul pe care îl consumăm, restul provine din import.

Citiți și Câte ore trebuie să dormi în fiecare noapte pentru scăderea în greutate

"Orezul este o cultură mai aparte, are nevoie de anumite amenajări, necesită o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt. Investiţia într-un hectar de orez diferă foarte mult de ceea ce înseamnă porumb, grâu, orz sau rapiţă la ceilalţi fermieri", spune Ionel Ariom, Pro Agro. 

În supermarketuri, preţul unui kilogram de orez porneşte de la 7 lei şi poate ajunge la 11 lei. Potrivit statisticilor, un român mânâncă în fiecare an circa 4 kilograme de orez, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: culinar paine orez
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri