Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Alimentaţia nesănătoasă din tinereţe, efecte grave pe termen lung

Alimentaţia nesănătoasă din tinereţe, efecte grave pe termen lung

O alimentaţie bogată în grăsimi în cazul persoanelor cu vârste între 18 şi 35 de ani reprezintă un risc major pentru apariţia ulterioară a bolilor de inimă sau a diabetului, potrivit Daily Mail.

Potrivit unei cercetări a Universităţii Qingdao, din China, alimentele bogate în grăsimi duc la reducerea bacteriilor “bune” din intestin. Mai specific, o dietă nesănătoasă modifică flora intestinală şi creşte inflamaţiile din corp.

Rezultatele, publicate în jurnalul Gut, atrag atenţia asupra riscului de apariţie a diabetului, problemelor cu inima şi accidentului vascular cerebral în cazul persoanelor care au adoptat o alimentaţie nesănătoasă.

Cercetătorii au separat 217 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu greutate normală, în trei grupe. Participanţii au primit apoi porţii diferite de carohidraţi şi grăsimi. Fibrele şi proteinele au fost la acelaşi nivel pentru toţi participanţii.

Cele trei diete erau fie slabe în grăsimi (20%), moderate (30%) sau bogate în grăsimi (40%). Fiecare participant a respectat dieta timp de şase luni.

Impactul asupra intestinului a fost urmărit prin intermediul mostrelor de sânge şi de materie fecală, luate la începutul şi la sfârşitul experimentului. După şase luni, participanţii din toate cele trei grupuri au pierdut în greutate, însă schimbările cu potenţiale implicaţii pe termen lung, au fost observate doar în cazul grupului care a avut o dietă bogată în grăsimi.

Numărul bacteriilor “bune” a scăzut în cazul grupului care a avut o dietă bogată în grăsimi, în timp ce numărul bacteriilor “rele”, precum cele găsite în intestinele persoanelor cu diabet de tip doi, au crescut.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri