Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Cine este bărbatul suspectat că a încercat să îl omoare

O nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Cine este bărbatul suspectat că a încercat să îl omoare

de Redacția Jurnalul    |   

Un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost reținut duminică în legătură cu posibila tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump în Florida. El este un constructor independent de locuințe la prețuri accesibile din Hawaii, scrie CNN. FBI investighează ceea ce pare a fi o a doua tentativă de asasinat asupra fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump, în doar două luni.

După un schimb de focuri, agenţii serviciilor secrete au reţinut un bărbat înarmat cu o puşcă automată Kalașnikov 47, ce ar fi urmat să tragă asupra fostului preşedinte care se afla pe terenul său de golf din West Palm Beach. Bărbatul reținut s-a declarat un susținător al Ucrainei și în mai multe postări pe rețelele sociale scria că e dispus să lupte ca voluntar pentru a o apăra, scrie CNN.

Bărbatul posta pe rețelele de socializare cu privire la politică și la evenimentele curente, criticându-l uneori pe fostul președinte.

Ryan Wesley Routh, pe care autoritățile îl suspectează că plănuia să îl atace pe fostul președinte în timp ce acesta juca golf, a postat comentarii pe un cont X legat de el făcând referire la tentativa de asasinat asupra lui Trump din iulie.

Routh i-a etichetat pe președintele Joe Biden și pe vicepreședintele Kamala Harris, în postări separate, încurajându-i să îi viziteze pe cei răniți la miting.

„Tu și Biden ar trebui să-i vizitați pe răniții din spital de la mitingul lui Trump și să participați la funeraliile pompierului ucis. Trump nu va face niciodată nimic pentru ei”, a scris el într-o postare adresată lui Harris.

Într-o postare din aprilie pe X, etichetând contul de președinte al lui Biden, el a scris că echipa lui Biden ar trebui să fie: „numită ceva de genul KADAF. Păstrați America democratică și liberă. Cea a lui Trumps ar trebui să fie MASA ... să-i facă pe americani sclavi din nou stăpâni. DEMOCRAȚIA este pe buletinul de vot și nu putem pierde”.

De asemenea, Ryan Wesley Routh, el și-a exprimat sprijinul puternic pentru Ucraina în zeci de postări pe X în 2022, spunând că este dispus să moară în luptă și că „trebuie să ardem Kremlinul până la temelii”.

„Sunt dispus să zbor la Cracovia și să merg la granița Ucrainei pentru a mă oferi voluntar, pentru a lupta și pentru a muri... Pot fi un exemplu că trebuie să învingem”, a spus Routh într-o postare pe X în martie 2022.

Routh și-a folosit apoi contul personal de Facebook anul trecut pentru a încuraja străinii să lupte în război. El a încercat să înroleze recruți afgani într-o avalanșă de postări, începând din octombrie 2023, prezentându-se ca o legătură neoficială pentru guvernul ucrainean.

„Soldați afgani - Ucraina este oarecum interesată de 3.000 de soldați, așa că am nevoie ca fiecare soldat care are pașaport să-mi trimită o copie a pașaportului său pentru a-l trimite în Ucraina”, a scris el într-o astfel de postare, care a fost publicată în engleză și pașto (limbă vorbită în special în Afganistan)

Trump, după tentativa de asasinat: Sunt bine! / Biden, „ușurat” că Trump a scăpat nevătămat

Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat „ușurat” să audă că Donald Trump a scăpat nevătămat în urma tentativei de asasinat, scrie CNN. Trump a scris că este bine și nevătămat.

„Am fost informat de echipa mea cu privire la ceea ce poliția federală investighează astăzi ca o posibilă tentativă de asasinare a fostului președinte Trump. Un suspect se află în custodie și felicit Serviciul Secret și partenerii săi din cadrul forțelor de ordine pentru vigilența și eforturile lor de a-l proteja pe fostul președinte și pe cei din jurul său. Sunt ușurat că fostul președinte este nevătămat”, a scris Biden în declarație.

El a condamnat, de asemenea, violența politică sau „orice violență” și a spus că și-a instruit echipa să se asigure că Secret Service are toate resursele necesare pentru a-l proteja pe fostul președinte.

„Așa cum am spus de mai multe ori, nu există loc pentru violența politică sau pentru orice violență în țara noastră și am cerut echipei mele să continue să se asigure că Secret Service dispune de toate resursele, capacitățile și măsurile de protecție necesare pentru a asigura siguranța continuă a fostului președinte”, a adăugat el.

Într-un e-mail de strângere de fonduri la câteva ore după incident, Trump a spus: „Au fost focuri de armă în apropierea mea, dar înainte ca zvonurile să înceapă să scape de sub control, am vrut să auziți mai întâi: SUNT ÎN SIGURANȚĂ ȘI BINE!”

Nimic nu mă va opri. Nu mă voi preda niciodată!”, a spus fostul președinte.

Trump se afla la o distanță între 270 și 450 de metri de atacator.

Secret Service a intervenit în urma unor împușcături în apropierea lui Donald Trump, în timp ce acesta părăsea clubul său de golf din West Palm Beach, Florida.

Harris, după tentativa de asasinat asupra lui Trump: Condamn violența politică

Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că este „tulburată” și condamnă „violența politică” după tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump care a avut loc duminică.

„Sunt profund tulburată de posibila tentativă de asasinare a fostului președinte Trump de astăzi. Pe măsură ce adunăm faptele, voi spune clar: condamn violența politică. Cu toții trebuie să ne facem datoria pentru a ne asigura că acest incident nu duce la mai multă violență”, a spus Harris într-o declarație publicată de Casa Albă duminică seara.

„Sunt recunoscătoare că fostul președinte Trump este în siguranță. Felicit Serviciul Secret al SUA și partenerii de aplicare a legii pentru vigilența lor”, a spus Harris, conform CNN.

„Așa cum a spus președintele Biden, administrația noastră se va asigura că Secret Service dispune de toate resursele, capacitățile și măsurile de protecție necesare pentru a-și îndeplini misiunea critică”.

Drumurile din jurul Trump International Golf Club, încă închise la 9 ore de la tentativa de asasinat

Prezența forțelor de ordine în zona Trump International Golf Club din West Palm Beach rămâne puternică, iar drumul cel mai apropiat de posibila tentativă de asasinat era încă închis la nouă ore după incident, relatează CNN.

Drumurile intens circulate din jurul clubului de golf sunt, de asemenea, încă închise și a existat un flux regulat de dube de poliție care intrau și ieșeau pe porți.

Pe bulevardul Summit, chiar în fața porții clubului de golf, există o mulțime de tufișuri prin care cineva și-ar fi putut face loc până când ar fi ajuns la gard.

Persoana reținută în legătură cu posibila tentativă de asasinat este Ryan Wesley Routh, potrivit a trei surse din cadrul forțelor de ordine.

„Am înțeles de la forțele de ordine că era foarte calm. Nu manifesta nicio emoție”, a declarat reporterul CNN de la fața locului.

Trump International Golf Club se învecinează cu trei drumuri intens circulate: Kirk Road, Summit Boulevard și Congress Avenue. Aeroportul Internațional Palm Beach este, de asemenea, în apropiere.

Bărbatul reținut în legătură cu tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump în Florida a păstrat tăcerea când a fost reținut de forțele de ordine, potrivit unui procuror local.

„Știa suficient pentru a rămâne tăcut”, a declarat David Aronberg, procurorul de stat pentru comitatul Palm Beach, Florida, duminică seara.

„Se pare că nu a vorbit cu ofițerii, a fost calm. Deci, părea o persoană care a mai făcut acest lucru, nu neapărat această crimă, dar cineva care a avut interacțiuni repetate cu forțele de ordine”.

Suspectul are cazier.

 

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri