Jurnalul.ro Ştiri Social Anticorpii monoclonali, tratamentul-minune pentru bolnavii de Covid, ineficienți la Omicron

Anticorpii monoclonali, tratamentul-minune pentru bolnavii de Covid, ineficienți la Omicron

de Monica Cosac    |   

Încă patru noi mutații din proteina Spike au fost descoperite de cercetătorii americani ca fiind implicate în rezistența tulpinii Omicron în fața anticorpilor neutralizanți obținuți în urma vaccinării anti-Covid, arată un nou studiu, publicat în acest weekend de un grup de specialiști de la Universitatea Columbia din New York.

Mai mult, cercetarea relevă că eficacitatea a nu mai puțin de 19 tratamente pe bază de anticorpi monoclonali, între care și terapiile aprobate pentru tratarea Covid-19, a fost suprimată sau puternic redusă.

În ultimele zile, mai multe state europene, printre care Olanda, Danemarca și Germania, au impus din nou restricții din cauza răspândirii accelerate a variantei Omicron. Ce spun medicii că ar trebui să facem, în perioada sărbătorilor, pentru a scădea riscul de infectare.

Terapia pe bază de anticorpii monoclonali - cum este și tratamentul care l-a pus pe picioare în doar câteva zile pe președintele american Donald Trump, atunci când s-a îmbolnăvit de Covid, în octombrie 202 – reprezintă tratamentul cel mai eficient, de până acum, în infecţia cu SARS-CoV-2. Este un tratament care previne formele complicate de COVID, dacă este administrat la debutul bolii, și este considerat un colac de salvare pentru cei care se infectează cu coronavirus și nu s-au vaccinat ori organismul nu a produs suficienți anticorpi pentru a lupta cu virusul.

Virusologul Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite, atrage atenția asupra unui nou studiu „destul de deprimant”, cu privire la eficacitatea serurilor anti-Covid și a anticorpilor monoclonali în cazul tulpinii Omicron, studiu care a fost publicat în acest weekend de cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York.

Patru noi mutații identificate în Spike

Concluziile cercetării au fost punctate de medicul român pe pagina sa de Facebook:

„1. În primul rând, testarea serurilor de la convalescenți (n.r. – care au trecut prin boala Covid-19) și vaccinați a demonstrat că varianta Omicron este puternic rezistentă la neutralizare. Toate serurile de la vaccinați, indiferent de varianta de vaccin primită, au prezentat reduceri dramatice ale capacității de neutralizare a Omicron.

2. În al doilea rând, evaluarea unui panel de 19 anticorpi monoclonali a relevat că eficacitatea acestora este fie abolită sau puternic redusă. Sunt incluși în această categorie inclusiv anticorpii monoclonali comerciali aprobați pentru utilizarea la pacienți.

3. În al treilea rând, specialiștii de la Columbia au identificat patru noi mutații în domeniul spike al SARS-CoV-2 Omicron care sunt implicate în aceste rezistențe dramatice”.

Conform cercetării publicate pe www.biorxiv.org, cele patru noi mutații spike care conferă o rezistență mai mare la anticorpi în cazul variantei Omicron sunt: S371L, N440K, G446S și Q493R. Virusologul român consideră că cei care nu se vaccinează cu gândul că vor primi tratament cu anticorpi monoclonali în spital ar trebui să afle rezultatele acestui studiu, „ca să știe că, dacă ajung la spital după înghiorlăiala de sărbători, nu prea au la ce să se aștepte”.

 

„Rezultatele sugerează că persoanele care au fost infectate anterior sau sunt complet vaccinate rămân expuse riscului de infecție cu B.1.1.529 (n.r. - Omicron)”, potrivit studiului, care precizează că riscul de infectare cu această tulpină există și în cazul persoanelor care au făcut și doza a treia de vaccin, însă este mult mai redus comparativ cu cei care au doar două doze sau au trecut prin boală.

Studiul poate fi citit aici: Izbitoare evaziunea anticorpi manifestată prin varianta Omicron a SARS-CoV-2 | bioRxiv 

 

Lockdown strict în Olanda

În încercarea de a opri al cincilea val de Covid-19 şi răspândirea puternică a variantei Omicron, începând de ieri, Olanda a intrat în lockdown. Noile reguli, catalogate de BBC ca fiind cele mai stricte impuse până acum ca răspuns la noua tulpină, vor fi valabile cel puțin până pe 14 ianuarie, cu excepţia şcolilor, care ar trebui să se redeschidă la data de 9 ianuarie. Astfel, toate magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, spaţiile culturale şi sportive, şcolile şi saloanele de coafură vor fi închise. Sunt scutite de interdicţie numai magazinele considerate esenţiale, cum ar fi supermarketurile şi farmaciile.

Oamenii sunt obligați să stea cea mai mare parte a timpului în casă, ieșirile fiind strict reglementate. De asemenea, nu vor mai avea voie să primească acasă mai mult de doi musafiri în acelaşi timp, comparativ cu patru în prezent, cu excepţia zilelor de Crăciun și Revelion, când numărul este ridicat la patru.

„Este inevitabil acest lucru din cauza celui de-al cincilea val şi în contextul în care Omicron se răspândeşte chiar mai repede decât ne-am temut. Trebuie să intervenim acum, ca măsură de precauţie”, a spus, sâmbătă, premierul Mark Rutte, citat în presa internațională.

Noi restricții și în Danemarca și Anglia

Și autoritățile daneze au introdus noi restricții, pe fondul răspândirii rapide a variantei Omicron. Teatrele, cinematografele, parcurile de distracții și grădinile zoologice din Danemarca sunt închise începând de ieri dimineață, iar restaurantele vor funcționa numai până la ora locală 23:00. Noile reguli decise de guvernul de la Copenhaga vor rămâne în vigoare până la 15 ianuarie.

De asemenea, primarul Londrei, Sadiq Khan, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, în prezent dominantă în capitala Marii Britanii, și a anunțat că a declanșat o procedură de alertă numită „incident major” care implică un răspuns coordonat al serviciilor publice.

Este pentru a doua oară de la începutul pandemiei când Sadiq Khan anunță această procedură. Prima dată a fost declanșată pe 8 ianuarie 2021, atunci când spitalele londoneze riscau să ajungă supraaglomerate. Conform legislației britanice, incident major este orice urgență care necesită implementarea unor aranjamente speciale de către unul sau toate serviciile de urgență, NHS sau autoritatea locală.

Germania impune carantină pentru britanici

Începând de astăzi, Germania impune carantină de două săptămâni pentru călătorii din Marea Britanie, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, și solicită, de asemenea, un test COVID-19 negativ pentru intrarea în țară, conform unui anunț făcut sâmbătă de Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase.

„Răspândirea Omicron în Marea Britanie este foarte evidentă.(...) Trebuie să prevenim răspândirea cât mai mult timp posibil și să o încetinim cât de mult posibil”, au spus miniștrii regionali ai sănătății din Germania într-un comunicat.

Măsurile vin pe fondul unor proteste puternice contra restricțiilor. În prezent, în Germania se discută despre introducerea obligativității de vaccinare pentru anumite grupuri ale populației, iar opozanții măsurilor anticoronavirus au ieșit sâmbătă în stradă, în mai multe orașe, pentru a protesta față de vaccinarea obligatorie.

Cum poate fi diminuat riscul de infectare

Legat de ce ar trebui să facem, în perioada Crăciunului și a Revelionului, pentru a scădea riscul de infectare cu Omicron, dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, face câteva recomandări:

„Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci boosterul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat că protecția față de formele grave de boală să fie mai mare. Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boala (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze). Evită aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate. Poartă o mască de calitate, atât în interior, cât și în exterior. Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie și Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secvențiere și integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid)”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri