Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunțul ȘOC al președintelui rus Vladimir Putin. Schimbări RADICALE pe piața de energie

Anunțul ȘOC al președintelui rus Vladimir Putin. Schimbări RADICALE pe piața de energie

Prețurile gazelor naturale și electricității au scăzut, astăzi, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că va livra cantități mai mari în Europa începând de la 1 noiembrie 2021, scrie Bloomberg. 

Acesta a transmis Gazprom să umple depozitele din Austria și Germania de la 8 noiembrie, a doua zi după ce termină aprovizonarea celor din Rusia. 

"Se va crea astfel o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa", a spus liderul de la Kremlin după întâlnirea cu directorul general Gazprom, Alexey Miller.

După anunțarea acestei decizii, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în noiembrie au scăzut cu 9%, până la 79,10 euro/MW oră la Bursa din Amsterdam. Prețurile de energie electrică cu livrare în noiembrie și în primul trimestru din 2022 au scăzut cu 10% în Germania.  Și costurile certificatelor pentru emisii de carbon au scăzut.

Zvonurile spun că Putin a limitat livrările de gaze în UE pentru aprobarea gazoductului Nord Stream 2, mai ales că anunțul său vine după ce Ministerul german al Economiei a transmis că certificarea conductei nu reprezintă niciun risc. Însă alte voci susțin că el însuși este îngrijorat că scumpirile ar putea afecta cererea de pe principala piață de export a Rusiei.

Se estimează că prețurile vor scădea cu circa 60% față de actualul nivel. 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri