Jurnalul.ro Ştiri Educatie Aplicație inovatoare pentru admiterea la liceu

Aplicație inovatoare pentru admiterea la liceu

de Redacția Jurnalul    |   

Violeta Niță a înființat în urmă cu zece ani Centrul de Meditații și Dezvoltare Personală din București. Anul acesta, ea a lansat aplicația „Aleg liceu”, în încercarea de a-i ajuta pe elevi să meargă la sigur la admitere.  

Broșurile cu opțiuni date de școli nu le oferă o oglindă exactă a situației din anul respectiv, susține Violeta Niță, citată de site-ul Școala 9. Spre exemplu, anul trecut au existat elevi cu 8 și 9 care nu au fost repartizați în prima etapă la niciun liceu. A existat și cazul unui elev cu media 9,54 care a rămas pe dinafară.

În total, aproape 7000 de elevi nu au avut un loc la liceu după prima repartizare computerizată din vara anului trecut, deoarece nu au completat broșurile de admitere corect și nu au pus suficiente opțiuni.

„Anul trecut mediile au fost mult mai mari decât în 2021. Părinții s-au bucurat, s-au uitat că la liceul x, specializarea y s-a intrat cu 9.20, copilul meu are 9.30-9.35. Și ce să vezi: anul ăsta s-a intrat cu 50 de sutimi mai mult. Și unii au pus foarte puține opțiuni pe acea fișă de înscriere, bazându-se că media este suficientă să intre. Și n-au intrat”, spune Violeta Niță, citată de Școala 9.

O soluție foarte la îndemână este ca fiecare elev să completeze cât mai multe opțiuni pe broșura de admitere, dar și aici, nu poți pune licee la întâmplare. „De ce nu le spun școlile părinților să pună mai multe opțiuni? Pentru că cei de la secretariat trebuie să le transfere de pe foaia scrisă în calculator și nu le convine să transfere la fiecare elev 100 de opțiuni”, precizează aceasta.

Într-o dimineață, ascultând la radio despre un antreprenor care a făcut o aplicație mobilă, Violeta Niță s-a gândit, la rândul ei, ce soluție ar putea fi transpusă într-o aplicație. Ea a început să lucreze la „Aleg liceu”, aplicație care îți dă rapoarte personalizate, după medii, specializarea aleasă, distanța de acasă la școală.

Noutatea acestui an este că nu mai sunt luate în calcul mediile anilor de gimnaziu. Asta înseamnă că media de admitere este media aritmetică între notele la cele două probe de la Evaluarea Națională (română și matematică), calculată fără rotunjire, la două zecimale.

Părinții trec printr-o serie de instruiri la școală, cum să completeze fișele de admitere. Fiecare liceu are un cod din trei cifre și acesta trebuie trecut în căsuțele de pe fișă. Pot completa până la 280 de coduri.

Aplicația Aleg Liceu le oferă utilizatorilor din toată țara un număr de rapoarte cu niște note estimative pe care le aleg ei, ca aceștia să se orienteze, și rapoarte după ce știu exact nota de la Evaluare. Pot introduce acolo profilurile și specializările dorite, dar și distanța de acasă la liceu și ce opțiuni de transport au.

Practic, aplicația face comparație cu anul cel mai apropiat ca rezultate, care poată să nu fie anul trecut. Pe broșura Ministerului Educației ai ca indicator doar mediile cu care s-a intrat cu un an în urmă.

Aplicația poate fi accesată la: https://www.alegliceu.ro/#how_it_work

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

Subiecte în articol: aplicatie admitere liceu violeta nita
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri