Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Arhitectura somnului și orarul de refacere a organelor

Arhitectura somnului și orarul de refacere a organelor

de Florin Condurateanu    |   

Cei ce pierd nopţile se consolează cu vorbe neadevărate: “lasă că recuperez cu un pui de somn după amiază”. Dar se înşeală, fiindcă un somn sănătos trebuie să fie corepunzător şi cantitativ, ca număr de ore, dar este obligatoriu să respecte şi o anume arhitectură.

 

Studiile au arătat că cel mai bun somn se desfăşoară de la ora 23, când se înstăpâneşte întunericul şi de regulă până la ora 6, la ivirea zorilor. Acestea sunt reflexele organismului, de sute de mii de ani atunci apar semnalele adormirii. După cum propice adormirii este şi poziţia la orizontală în pat. De aceea medicii ne sfătuiesc să nu învăţăm în pat, să nu privim până la miezul nopţii la televizor culcaţi în pat, să nu citim tolăniţi în aşternuturi. Patul să însemne pentru organism somnul. E folositor omului să se respecte nu numai cantitatea de somn, ci şi arhitectura acestuia. Pe parcursul somnului, perioada lungă este somnul lent, el asigură timpul ca să apară vreo 8-9 secvenţe de somn rapid, cu vise, cu mişcarea pupilelor, semn de un fel de conştienţă. În unele cercetări, specialiştii i-au lăsat pe subiecţi să doarmă, dar când se mişcau pupilele semn de somn rapid cu vise, cei investigaţi erau treziţi. Ei nu se odihneau din pricina “ruperii” somnului rapid, chiar apărea şi un risc de moarte. Arhitectura somnului e necesar a fi respectată pentru că, pe parcursul nopţii, organismul are anumite ore pentru fiecare organ: în unele ore este turat stomacul, la orele următoare, rinichiul; urmează perioada de eficienţă sporită a inimii, a ficatului etcetera. Orbii visează necolorat, visează în alb şi negru. Visele ivite mai spre dimineaţă nu sunt ţinute minte. Cercetări îndelungi n-au reuşit să descopere o legătura între un vis şi întâmplările ce aveau să urmeze. Aşa că nu există dovezi ale premoniţiilor prin vise. Pentru a pregăti un somn sănătos, e bine să se respecte şi o igienă a adormirii. Camera de somn trebuie aerisită înainte de culcare; să nu se mănânce prea aproape de aşezarea la orizontală, pentru că atunci refluxul gastro-esofagian, cu întoarcerea pe contrasens a mâncării din stomac face praf somnul, omul se plimbă prin casă din pricina arsurilor, a tusei provocate de aciditatea refluxului, senzaţiei de stomac negolit. În preajma somnului, nu sunt recomandate filmele horror, cărţile cu tensiuni şi violenţe. O plimbare de 20 de minute înainte de somn e binevenită.

 

Dacă insomniacul se trezeşte în mijlocul nopţii şi se chinuie răsucindu-se în pat să readoarmă, asta e o acţiune falimentară. Medicii dau următorul sfat: să se renunţe la chinul de a readormi, să se considere o noapte ratată şi insomniacul să facă altceva, să scrie nişte pagini la o lucrare, să citească. A doua noapte va fi mai obosit şi va dormi profund.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri