Jurnalul.ro Cultură Art Safari Femei, o nouă ediție din 6 septembrie

Art Safari Femei, o nouă ediție din 6 septembrie

de Magdalena Popa Buluc    |   

Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est, anunță o nouă ediție care sărbătorește femeile cu o contribuție impresionantă în arta și cultura românească.

De la Regina Maria, spirit artistic înnăscut, susținătoare a artiștilor români pe care i-a promovat și colecționat toată viața, și Cecilia Cuțescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa, până la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, și noul val de artiste contemporane - Young Blood 3.0., forța creatoare a femeilor este dezvăluită între 6 septembrie și 15 decembrie, la Palatul Dacia-România. O parte a expoziției „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane” poate fi văzută și la Promenada Mall, între 19 septembrie și 17 noiembrie.

Surpriza ediției este „Sâni. O expoziție cum nu s-a mai făcut”, o premieră absolută în materie de expoziții românești, care explorează reprezentările sânilor în arta autohtonă, de la pictură, sculptură, până la instalații – Tonitza, Luchian, Iser, Pallady etc., dar și artiști contemporani.

Programul complet al ediției Art Safari Femei:

Maria a României, regină și artistă, alături de Femeile Pictore și Sculptore

Expoziția oferă vizitatorilor o incursiune în viața și arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei românești. Maria a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale, manifestată încă din copilărie și din tinerețe.

În 1916 apare la Bucureşti Asociaţia „Femeile pictore şi sculptore”, întemeiată de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, ce va fi susţinută de Regina Maria. Acest capitol distinct al expoziției prezintă lucrări semnate de marile artiste ale României: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milița Petrașcu, Lucia Beller, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth și multe altele.

Ampla expoziție cu două capitole reunește picturi, sculpturi, piese decorative spectaculoase, obiecte de mobilier unice și fotografii. Capitolul Maria a României, regină și artistă este îngrijit de dr. Narcis Dorin Ioan și realizat în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iași. Capitolul Femeile Pictore și Sculptore este curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean. Design de expoziție realizat de Diana Nicolaie, artistă și designer.

Cecilia Cuțescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa

Puternică, ambițioasă, feministă convinsă, mamă, soră și soție, muncitoare și dornică să arate tuturor că locul femeilor este alături de bărbați, nicidecum în urma lor – așa ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969), prima femeie profesor de artă din Europa.

Preocuparea pentru pictura murală și-a pus amprenta asupra propriei case, astăzi un superb muzeu - Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului București. Decorarea casei i-a asigurat mai multe comenzi importante: „Istoria comerțului românesc” pentru Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, în 1933; „Apologia artelor românești” pentru plafonul Sălii Tronului din Palatul Regal – actualul Muzeu Național de Artă al României; Acestea pot fi admirate și astăzi.

Expoziția prezintă opera creată de artista cu activitate artistică intensă, răsplătită cu numeroase premii și distincții. Curatoarea expoziției realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București este Drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului București. Scenografia este realizată de Cosmin Florea.

Sâni. O expoziție cum nu s-a mai făcut

O expoziție fără precedent în România! De la obiect al dorinței la cenzură, de la admirație la rușine, sânii au fost un catalizator important în dezbaterile culturale ale ultimelor decenii.

Expoziția prezentată la Art Safari își propune să examineze abordările diverse în care artiștii – de la maeștri ai artei românești, până la unii dintre cei mai relevanți creatori contemporani – au reprezentat această parte a corpului femeiesc.

Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane (6 septembrie – 15 decembrie la Art Safari și la Promenada Mall: 19 septembrie – 17 noiembrie)

Artistele noii generații pun în lumină noile trenduri sociale din mediul online, dar și din realul cotidian, prin forme de expresie diverse, de la clasicele pictură, sculptură, până la instalații din materiale neconvenționale. Expoziția dedicată artei Supercontemporane Young Blood a ajuns la a 3-a ediție, iar de data aceasta scena va aparține exclusiv femeilor.

Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură prin lentila unei femei.

Expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010) care s-a remarcat ca fotograf de modă, în scurt timp devenind cunoscută și pentru eseurile sale fotografice și datorită observațiilor precise asupra unor detalii ascunse. Fotografiile ei au apărut în publicații internaționale, Der Spiegel, Stern, New York Times. Expoziție realizată în parteneriat cu ifa și cu Ambasada Republicii Federale Germania în România.

Odată cu noua ediție debutează și evenimentele speciale cu tururi ghidate, muzică și drinks

Carte poştală, Principesa Maria a României în balconul Castelului Pelişor, Datare cca 1905-1907 - Atelier fotografic Alfred Brand, Sinaia

Portretul Principesei Maria, Tini Rupprecht, Muzeul Național Peleș

 

Sibylle Bergemann, o. T., Berlin 2003

 

Cecilia Cuțescu-Storck, Vânzătoarele de portocale

 

Diana Boldeanu, Red Mantis

 

Larissa Natalia Danilov, Centaur

Subiecte în articol: Art Safari Femei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri