Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Arta sculpturii în ceară, transformată în afacere

Arta sculpturii în ceară, transformată în afacere

de Luciana Cocoș    |   

Afacerile handmade s-au dezvoltat rapid în România, aducând pe piață produse unicat, pline de personalitate. Cei care au reușit să transforme un simplu hobby în business sunt persoane creative, care își transpun talentul și pasiunea în produse care mai de care mai surprinzătoare. Cum sunt, de exemplu, lumânările sculptate manual în ceară. O artă pe care Roxana Gordan, o tânără din Prahova, a descoperit-o singură, pe parcursul mai multor ani de studiu.

În urmă cu zece ani, Roxana a descoperit arta lumânărilor sculptate în ceară, iar de atunci a petrecut nopți și zile în descifrarea tainelor acestei îndeletniciri. „Începutul a fost greoi, în 2010, și m-am lovit de atât de multe piedici încât mă și mir astăzi cum de mai am acest business. În primul rând, m-am lovit de lipsa de informație. Culmea, nu? În 2010, când nimeni nu făcea lumânări sculptate în România, toate e-mailurile și mesajele mele trimise în afara țării la lumânărarii de acolo, au rămas fără răspuns. Nu aveam nici cea mai mică idee ce materie primă îmi trebuia sau cum trebuia să construiesc un cazan special pentru topit parafina colorată. Cu toate astea, după ce am urmărit de sute de ori filmulețele cu manufacturarea acestor lumânări, m-am pus pe experimente. Am căutat un domn care lucra în inox, am cumpărat inox și ne-am apucat să construim un cazan special de topit la bain-marie. După ce am făcut cazanul au urmat multe, multe experimente de materii prime: parafina, care este de foarte multe tipuri, coloranți, care să fie potriviți pentru acea parafina, la fel și parfumanții, fitil care trebuia tratat și ales pe grosimea potrivită și multe teste de temperaturi de turnat ceara și de sculptat. După care a urmat învățarea sculptării în ceară, o provocare uriașă dacă o faci de unul singur, cum am făcut-o eu. Atât de mult îmi doream să cunosc pe cineva care să-mi ghideze mâna când tăiam în ceară încât urmăream filmulețele cu această îndeletnicire și de sute de ori”, povestește tânăra.
 
Atelierul din spatele casei

Roxana Gordan și-a început businessul într-un atelier improvizat în curtea casei părinţilor ei, ambii pasionați de handmade. „Un avantaj enorm l-a constituit faptul că am avut unde să lucrez aceste lumânări, fără să plătesc chirii sau cheltuieli de întreținere. Părinții mi-au oferit o cameră mai mare din spatele curții, camera care era destinată lemnelor de iarnă. Lemnele au pierdut lupta cu lumânările și au stat în frig din acel an, iar eu, la căldură, într-o camera de 6 mp. Între timp, lucrurile au evoluat frumos și părinții mei mi-au făcut un atelier mare, cu parter și etaj. Tot în spatele curții, ce-i drept, dar cam de 60 mp”. Tânăra nu poate spune o cifră exactă a investiției în afacerea cu lumânări sculptate, pentru că a pierdut șirul calculelor din cauza multiplelor experimente. „O investiție mare a fost cea cu cazanul de topit, cam de 2.000 de euro și prima tranșă de materii prime, pentru un prim experiment, tot cam de 2.000 de euro. Dat fiind faptul că cele cumpărate inițial nu s-au pretat pentru sculptat, au urmat alte kilograme de parafină, alți coloranți și parfumanți deci, alte mii de euro”, spune aceasta. „În perioada în care am decis să fac asta lucram în Italia, țara care mi-a și dat banii de start. La un an după această decizie am venit în România și am început cursurile la Facultatea de Inginerie Chimică, Universitatea de Petrol și Gaze, din Ploiești. Aşa că, atunci când am deschis firma eram studentă eminentă la chimie și fără habar de antreprenoriat. A fi inginer este atât de diferit de a fi antreprenor și, din păcate, la școală nu te învață nimeni să vinzi nimic. Chiar dacă am făcut ceva cursuri în domeniu și am citit câteva rafturi de cărți de antreprenoriat, tot simt că mai am atât de multe de învățat în acest domeniu”, spune Roxana Gordan.
 
Caseta

Cum se face

Primele lumânări sculptate de Roxana au fost apreciate nespus de apropiați și de colegi, care i-au și dat vestea că-și poate transforma pasiunea într-o afacere. „Într-o zi, o cunoștință m-a informat că fiind student integralist am posibilitatea să deschid un SRL cu costuri minime, așa s-a născut Sorrisi Production, în 2012. Cuvântul «Sorrisi» este din limba italiană, înseamnă «zâmbete» și l-am ales pentru că asta mi-au oferit mereu clienții mei atunci când le-am livrat lumânarea cerută și îmi doresc să le pot aduce mereu un zâmbet pe chip”. Pentru realizarea unei lumânări sculptate sunt necesari mai mulți pași ce trebuie urmați cu strictețe: topirea parafinei la o anumită temperatură și amestecare cu parfumant, pregătirea fitilului și a matriței cu lubrifiant special de lumânări și turnarea parafinei în matriță. După 12 ore rezultă miezul lumânării. „Între timp, se pregătește cazanul cu parafină, coloranți și parfumanți, la o anumită temperatură. Miezul se scufundă în ceara colorată topită cam de 30 de ori și apoi se sculptează cât mai repede, înainte să se răcească și să devină casantă. La final se aplică un strat de lac cu scop decorativ, dar și de protecție”, povestește antreprenoarea. O lumânare sculptată și parfumată, de 11 cm, costă 25 de lei, iar una de 20 cm costă 49 de lei. „Plaja de prețuri este largă, cu aranjamente de la 45 de lei, la aproape 100 de lei, cu lumânări de la 9 lei la 249 de lei (o lumânare deosebită de nuntă sau de botez, sculptată, parfumată și cu aranjament din flori) și cu candelabre începând de la 70 de lei”. 
 
Cursuri de sculptură și o nouă afacere

După mai bine de 10 ani de când s-a inițiat sculptura în ceară, Roxana oferă mai departe din tainele acestei arte. „Acum, când fac cursuri pentru a-i învăța pe doritori acest minunat hobby, rămân concentrată pe ce am avut eu nevoie la început, pentru a putea să le acopăr toate nevoile și întrebările. Cursanții găsesc la mine mâna care să le ghideze mișcarea în ceara caldă și informațiile necesare pentru a putea face un business dintr-un hobby”, spune ea. Și pentru că pasiunea pentru handmade este mare, Roxana a decis să diversifice gama de produse pe care le adună sub brandul LadyR. „De exemplu, lumânările din fagure de ceară naturală de albine au o multitudine de beneficii pentru sănătate, iar cele din ceară naturală de palmier uimesc prin neașteptatul fitil din lemn, care trosnește încet la ardere. Pe lângă aceste produse, LadyR mai face și aranjamente din flori de săpun, dar și candelabre din sfoară marinărească, groasă, de cânepă, cu becuri vintage, Edison, sau colivii metalice shabby chic”. Iar planurile antreprenoarei nu se opresc aici, ci vrea să transforme în business o altă pasiune. „Este vorba despre săpunuri naturale, din uleiuri vegetale și parfumate cu uleiuri esențiale, săpunuri pe care deja le fac de câțiva ani, dar pe care le folosim doar în familie”. Iar pentru ideea sa, Roxana Gordan se gândește să obțină o finanțare din bani europeni. „Sunt costuri destul de mari pentru amenajarea unui laborator conform legislației în vigoare și pentru avizarea produselor finite. Îmi doresc să deschid acel laborator și pentru a putea oferi câteva locuri de muncă în orășelul drăguț din care provin și în care îmi desfășor activitatea, în Urlați, județul Prahova”.
 
 

„Lucrez în cercetare ca inginer chimist, sunt lumânărar cu normă întreagă și antreprenor junior. Acum prefer să dau mai departe cele învățate, dar nu voi renunța niciodată la a face lumânări sculptate”.
 
 

Din cauza acestei „bucurii” de virus, au scăzut puțin vânzările, mai ales că s-au anulat multe evenimente vara aceasta, precum nunțile. De la începutul anului am vândut în jur de 20.000 lei și sper ca vânzările până la sfârșitul anului să fie de măcar 50.000 lei. E o perioadă mai grea pentru economie, e adevărat, dar mergem încet, încet înainte.

Roxana Gordan, fondatoare LadyR
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri