Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Atenție la bolile transmise prin apă la copiii mici. Metode de prevenție

Atenție la bolile transmise prin apă la copiii mici. Metode de prevenție

de Redacția Jurnalul    |   

Concediile din timpul verii sunt frumoase dar pot fi periculoase pentru sugari și copiii mici, astfel încât părinții trebuie să fii atenți pentru a le preveni.

Înghițirea sau contactul cu apa din piscină, râuri sau lacuri pot reprezenta riscuri serioase pentru cei mici, de la infecții gastrointestinale, la afecțiuni ale urechii și pielii. 

Astfel că înotul în piscină, cadă cu hidromasaj, parc aviatic, râu, lac, mare, ocean poate duce la contactul cu viruși și bacterii. 

Cele mai frecvente simptome sunt problemele gastrointestinale, care pot să apară de la 2-3 zile, la câteva săptămâni și se manifestă prin:

  • Diaree
  • Vărsături
  • Crampe stomacale
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Febră

Alte boli transmise prin apă pot provoca dureri de urechi, dureri de ochi sau erupții cutanate care apar în câteva zile de la înot:

  • O erupție cutanată cu mâncărime, inflamații și vezicule pline de puroi în jurul foliculilor de păr care apar în decurs de 48 de ore și sunt mai frecvente în zonele care au fost acoperite de un costum de baie.
  • Coșuri/vezicule roșii mici și furnicături, arsuri sau mâncărimi ale pielii care apar la câteva minute până la câteva zile după înot, dermatită cercariană.
  • Roșeață, umflare, durere și mâncărime în ureche, otită externă.

Iată cele mai frecvente boli transmise prin apă la copii:

1. Diaree

Paraziții Cryptosporidium și Giardia intestinalis sunt cei mai susceptibili de a îmbolnăvi copiii mici. Se găsesc în materiile fecale și se răspândesc prin consumul de apă contaminată în timpul înotului.

2. Erupție cutanată

Bacteria Pseudomonas aeruginosa provoacă o erupție cutanată (numită și foliculită) care apare, de obicei, în zonele acoperite de costumul de baie.

3. Mâncărimea înotătorului

Este o reacție alergică la paraziții care se înfundă în piele. Paraziții sunt eliberați de melci și răspândiți prin fecalele de păsări și mamifere. Se găsesc în mlaștini și în ape puțin adânci, lângă țărm.

4. Urechea înotatorului

Infecțiile urechii externe apar uneori atunci când apa rămâne prea mult timp în canalul urechii și permite bacteriilor să se dezvolte.

4. Apa potabilă contaminată

Afecțiune sunt cauzate de bacterii (Campylobacter, Salmonella, Shigella și E. coli), paraziți (Giardia intestinalis) și virusuri (enterovirus, hepatita A, norovirus și rotavirus). Se pot transmite prin apa potabilă într-un camping sau călătorești într-o zonă fără acces la o sursă publică de apă potabilă, notează deparinti.ro.

Metode de prevenție

  • Ia măsuri de precauție înainte de a înota. Testează nivelul de clor și pH al apei înainte de a sări în piscină sau cada cu hidromasaj. Dacă faci o baie în natură, verifică avizele locale privind starea apei și evită să înoți în zonele mlăștinoase sau în zonele în care bolile transmise prin apă sunt o problemă cunoscută.
  • Îmbracă-te adecvat. Pune-i copilului cu o cască de baie pentru a menține urechile cât mai uscate posibil. Utilizează un prosop pentru a usca urechile copilului când iese din apă. De asemenea, îi poți oferi micuțului dopuri pentru urechi pentru a le purta în apă.
  • Învață-i pe cei mici să nu facă pipi sau să facă caca în apă.
  • Folosește baia în mod regulat. Previi bacteriile și alte virusuri să intre în apă, în primul rând, ducând copiii mici la baie la fiecare oră, în special copiii cu scutece. Schimbă scutecele în baie, nu lângă piscină. Spălatul pe mâini este foarte important să fie regulat.
  • Sfătuiește-i pe cei mici să nu înghită apă.
  • De îndată ce ieșiți din apă, scoate costumul copilului și fă-i baie sau duș. Spală bine și costumul de baie al copilului tău. Spălați-vă mâinile înainte de a mânca și de a bea.
  • Alegeți mereu apă potabilă sigură.
Subiecte în articol: copii apă boli
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri